napszemüveg


A napsugárzás széles spektrumából a látható fény mellett ugyanis ultraibolya és infravörös fénysugarak is érkeznek. Ezek közül az infravörös sugárzás (780-5000 nm) szűrése nem indokolt, mivel egészségkárosító hatása bizonyítottan nem jelentős.

Az ultraibolya sugárzás hullámhossz szerint három részre osztható (UV C (100-280 nm), UV B (280-315 nm), és UV A (315-380 nm)), mely közül az ózonpajzs az UV C sugárzást teljes egészében, az UV B sugárzást részben szűri ki, az UV A sugárzást pedig nem szűri.

Mindemellett a látható fény szűrése is fontos, tekintettel arra, hogy a túl erős illetve túl gyenge fény nehezíti a látást: erős fény hatására csökken a szem kontrasztérzékenysége, nehezebbé válik az érzékelés, ugyanakkor a látható fény bizonyos mennyiségére szükség van a megfelelő látáshoz.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az év során az ország számos helyszínén tartott ingyenes napszemüveg bevizsgálási lehetőséget a fogyasztók számára.
A bevizsgálás állomásai között szerepelt például Nyíregyháza, Pécs, Győr, Paks, Tamási, de a nyári főszezonban a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai megjelentek a Sziget Fesztiválon, a zalaegerszegi strandon és a fővárosban is több ízben.

Legutóbb a fogyasztóvédelmi hatóság épülete előtt biztosítottak lehetőséget a fogyasztók számára napszemüvegek ingyenes bevizsgálásával kapcsolatosan.

Összességében elmondható, hogy a rendezvényeken több száz érdeklődő napszemüvegének biztonságosságát ellenőrizték a hatóság szakemberei, és nyújtottak hasznos tanácsokat napszemüveg vásárláshoz a fogyasztók számára.

Napszemüveg vásárlásakor a következő szempontokat ajánlatos figyelembe venni:

- A napszemüveg legyen ellátva „CE” jelöléssel.

- Éles szélek, kiálló pontok, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek a napszemüveg olyan részén, amely érintkezik vagy érintkezésbe léphet a felhasználóval a viselés időtartama alatt.

- A napszemüveg lencséjén nem lehet olyan sérülés, anyaghiba (pl.: karcolás, matt pötty, légbuborék, stb.) ami ronthatja a látást.

- A napszemüveg a lehető legkisebb mértékben korlátozhatja a felhasználó látóterét és látását. A színezett lencsék fontos kritériuma, hogy minél kevésbé változtassák meg a természetes színharmóniát és a napszemüveggel érzékelt optikai kép ne-, vagy csak kevéssé (de ne nagyon zavaróan) változzon meg.

- Azokat a napszemüvegeket, amelyek 8 % alatti látható fényáteresztést valósítanak meg, nem szabad vezetéshez használni a balesetveszély miatt. (Ezt a címkén fel kell tüntetni és 4. kategóriás termékként kell forgalomba hozni.)

A napszemüveg keretén vagy levehető címkén vagy csomagolásán lévő tájékoztatón az alábbi jelölések feltüntetése szükséges a CE jelölés mellett:

- Filter kategória (0-tól 4-ig).

- Gyártó vagy forgalmazó neve és címe.

- 4-es kategória esetén, illetve ha a napszemüveg nem felel meg a vonatkozó szabvány „országúti vezetéshez használható napszemüvegekre vonatkozó előírásának, a „Nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz” figyelmeztető felirat, vagy ennek szimbóluma.

Címkék: szemüveg, fogyasztóvédelem, nap, nav, egészségügyi anyagok