A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2008 óta működik a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda (PREFI), amely az országban elsőként került kialakításra. Az intézmény önerőből és önként vállalt feladatként számos, rendkívül sikeres népegészségügyi és egészségfejlesztési programot indított el. Az évek során beigazolódott a létjogosultsága, egyre nagyobb igény jelentkezett a különböző programjai iránt, azonban a növekvő igényeket és a szükséges fejlesztéseket mindezidáig, források hiányában csak szűkösen tudta megvalósítani.

A projekt célja, hogy Európai Uniós támogatás felhasználásával – egyrészt az eddigi sikeres programokat továbbfejlesztve, másrészt új egészségfejlesztési programokat indítva - segítse a kaposvári kistérségben élő emberek egészségtudatos magatartásának kialakulását, megerősödését. A projekt kezdetén az iroda bővítésével   egy új,  színvonalas egészségfejlesztési egység kerül kialakításra, korszerű eszközökkel felszerelt tornateremmel, klubhelyiséggel és rendelővel a Kaposi Mór Oktató Kórház sebészeti tömbjének alagsorában.  

A projekt két éve alatt az iroda szakemberei egy teljes körű egészségfejlesztő programmal nyújtanak segítséget  a kistérség lakosságának az egészséges életmód kialakításában.

Folytatják a komplex módon végzett népegészségügyi szűrőprogramot a 45-65 év közötti női lakosság körében, amely egész Somogy megyére kiterjed, és egyedülálló az országban.
A projekthez csatlakozó háziorvosokkal és más szakmai partnerekkel együttműködve segítik az alapellátás szűrési tevékenységének megvalósítását, melynek keretein belül az életkorhoz kötött megelőző szűrővizsgálatokra várják a felnőtt lakosságot.

Számos civil szervezet bevonásával, és a civil szervezetek egészségfejlesztő programjainak támogatásával szeretnék minél közelebbről és minél nagyobb számban elérni a lakosságot. A közvetlen segítségnyújtást erősítik a kialakításra kerülő betegklubok és a lakossági színterű egészségfejlesztési programok, ahol szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várják az érdeklődőket.

Az első lakossági egészségnapra már nem is kell sokat várni, 2013. augusztus 30-án, 31-én és szeptember 1-én, három egymást követő napon, három egészségnapot is rendeznek a Kaposvári Egyetemen, ahol többek között szív- és érrendszeri szűréssel és kockázatbecsléssel, vércukor-méréssel, légzőszervi betegségek szűrésével, mozgásszervi állapotfelméréssel és számos egészségmegőrző tanácsadással várják az érdeklődőket.

Az iroda szakemberei elérhetőek az 501-300/1143-as telefonszámon, e-mail-ben a prefi(kukac)kmmk.hu  e-mail címen, a programjaik pedig folyamatosan feltöltésre kerülnek a www.kmmk.hu/betegellatas/prevencio hivatkozás alatt.

Címkék: ügyi, szolgáltatások, iroda, felmérés, egészség, egészségügyi anyagok