Ezek a gyógynövények ugyanis rendkívűl egészégesek, tele vannak nyomelemekkel, vitaminokkal, aminosavval és antioxidánssal. Egészségvédő hatásukat kutatások igazolták.



A goji bogyót szüretelik az ültetvényen. A néhány éve telepített folyton termő gyógybogyót egy hónapon át folyamatosan szedik. Az apró, először Tibetben termesztett bogyó kiváló c-vitamin forrás, 500-szor többet tartalmaz mint a narancs. A kutatások szerint az antioxidáns tartalma a legmagasabb. 18 féle aminosavat és 21 féle nyomelemet tartalmaz. A rák gyógytíásásban is felhasználják az apró termést.

A másik gyógybogyó pedig a homoktövis. Nehéz szüretelni, az apró szemeket, de megéri. Immunerősítő hatású, így alleriásoknak is kiváló. Hámosító és gyulladáscsökkentő. Segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Itt a somogyi Szentgáloskéren csaknem 2 hektáron termesztik.

Jelenleg így szárítják a bogyókat. Amiből teát készítenek. A paksi fizikus annyira hisz a növény gyógyerejében, hogy még idén feldolgozóüzemet is épít, amellyel tömegeket tudna kiszolgálni.

Címkék: nővény, gyógy, egyedüálló, bogyó, egészségügyi anyagok, somogy