Ukrajnában a legmagasabb szintű ökológiai vészjelzést adták ki a Kárpátaljával szomszédos Ivano-Frankovszki megyében.Az ott található dombrovkiji bányatóban mintegy 15 millió tonna vegyi méreg halmozódott fel, melyet az elmúlt 30 év folyamán egyszer sem semlegesítettek. A miniszterelnök bejelentése szerint elkezdődtek a védekező munkálatok.

A helyszínre kiérkező ökológiai szakemberek szerint a csernobili atomerőmű tragédiájához mérhető katasztrófa fenyeget. Ha nem teszik meg a szükséges védekező intézkedéseket, akkor a becslések szerint mintegy 10 millió embert fenyegethet a szennyezés Nyugat-Ukrajnában.  A vegyileg szennyezett tó közvetlen közelében mintegy 120 kilométeres körben a mezőgazdasági területek is veszélyben vannak, nem beszélve a közeli Szivka folyóról, amelyen keresztül még továbbterjedhet a szennyeződés.

A helyiek elmondása szerint a dombrovkiji bányatóba ellenőrzés nélkül hordtak különböző veszélyes mérgező anyagokat. A tó vizének legutóbbi elemzése kimutatta, hogy a káros anyagok aránya ezerszer haladja meg a megengedett szintet.

A szakértők állítják: ha az elkövetkező hetekben nem kezdik el a vegyileg szennyezett tó semlegesítését, akkor a vegyi méreg bejut a vízrendszerbe, ami nem csak az ökoszisztémára, hanem az emberekre is káros hatással lesz.

Ukrajna országos szinten is egyre súlyosabb ökológiai helyzetben van. A kijevi sajtóban megjelent hírek szerint az országban felhalmozódott szemét mennyisége meghaladja a 30 millió tonnát. Szakértők szerint a tényleges mennyiség ennél akár sokkal több is lehet.

Címkék: vegyik, méreg, csernobil, ukrajna, katasztrófa, egészségügyi anyagok