A piros figyelmeztetés kiadását az indokolta, hogy Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében és a fővárosban vasárnap 27 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

A többi megyében is tartósan 25 fok feletti napi középhőmérséklet várható, így ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. Nappal 34-39 fokig melegszik a levegő.

Egyre biztosabb a hétfői tetőzés. Az szinte már biztos, hogy sok felé 40 fok körül alakul a hőmérséklet. Ki tudja, talán a 41,9 fokos melegrekord is megdől. Délutánra egy széllel és záporokkal, zivatarokkal tarkított enyhülést hozó hidegfrontot ígérnek a meteorológusok. De megijedni nem kell. Az 5-10 fok-os lehűléssel is 30 fok feletti marad a hőmérséklet. Erős szél azonban továbbra is várható.

Szerdától pedig a gyenge légmozgás mellett visszatér a kánikula és a strandidő.

Front továbbra sincs, azonban a rekkenő hőségben továbbra is rosszullét, alvászavar, fejfájás, türelmetlenség, légszomj jelentkezhet az arra érzékenyeknél, és az időseknél.

Ma a Balatonon csak egykét gomolyfelhő szolgálhat árnyékkel, és az UV sugárzás is rendkívül erős lesz. A víz hőmérséklete továbbra is kellemesen meleg, 27 fok körül alakul.

A strandokon természetesen jókora a zsúfoltság, íme egy tipp amellyel könnyen szerezhet magának fekvőhelyet:

Címkék: fekvő, hőség, hely, strand, balaton, egészségügyi anyagok, időjárás