2015. január 1-jétől a mostanihoz képest más időszak alapján számolják majd a táppénz alapját. A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. A részletes szabályokat kormányrendeletben állapítják meg.

Emellett július 1-jétől, hétfőtől - függetlenül attól, hogy mióta dolgozik valaki egy munkahelyen - a táppénz összegének meghatározásánál csak az aktuális állásban megszerzett jövedelem számít majd.

Igaz, a legfrissebb felmérések szerint az utóbbi 7 évben a felére esett vissza a betegállományban lévők száma. A tapasztalartok szerint a munkavállalók féltik a munkahelyüket, másrészt keveslik a betegszabadságért járó pénzt, ezért dolgoznak inkább betegen is.

táppénzes garfikon


További változás, hogy már a gyermek ápolására is kérhető lesz betegállomány.

Eddig, ha a gyermek kórházban volt, és a szülő is vele ment, akkor számára nem lehetett megállapítani az adott időszakra gyermekápolási táppénzt. A júliusban életbe lépő jogszabályok értelmében azonban ez már megtehető – magyarázta el a részleteket szerdán a köztévé híradójának az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztály vezetője, Bogdán Zsuzsanna.

forrás: MTI, hirado.hu

Címkék: betegállomány, számít, táppénz, változik, munka, gyermek, egészségügyi anyagok