Mintegy 95 ezer egészségügyi dolgozót érint a kormányzat döntése, amit ma jelentett be a területért felelős államtitkár.

- Minden egészségügyi dolgozó kap béremelést ebben a szakaszban különböző mértékben és a tavalyi évben néhány rétegét az egészségügyi dolgozóknak úgy tudtuk ösztönözni, hogy ennek már van eredménye - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

A kórházszövetség korábbi elnöke az ápolók nemzetközi napján Kaposváron azt mondta, ha nem rendezik az ápolók bérét és erkölcsi megbecsülését, akkor az elvándorlás rövidtávon is komoly gondokat jelenthet az ellátásban.  

- Miközben az orvosok esetében már nem növekedett tavaly az elvándorlás száma, a szakdolgozók esetében csaknem megduplázódott - tette hozzá a kórházszövetség korábbi elnöke Rácz Jenő.

A diplomás szakápolók fizetését a tavalyi béremeléssel együtt 41 ezer forintig egészítik ki. A kórházi gyógyszerészek 45 ezer forintot kapnak, a rezidensek bérét pedig tízezer forinttal emelik meg szeptembertől januárig visszamenőleg.

A szakdolgozók fizetését is 10 ezer forinttal emelik, de náluk is beszámítják a korábbi bérrendezést. A kaposvári kórház szakszervezeti vezetője azt mondja, örülnek az emelésnek, de a pótlékok rendezésének jobban örültek volna.

- Ez a béremelés csak az alapbér emelést jelenti és a kórházban dolgozók többségénél körülbelül egy 25-30 százalékát a mozgóbér teszi ki, ilyen például az ügyelet és a pótlékok azok sajnos semmit nem emelkednek - mondta a Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének megyei elnöke, Orbán Istvánné.

Az orvosok havi bruttó 480 ezer forint felett 10 ezer, 450 ezer alatt 40 ezer forint emelést kapnak. a kettő között sávosan rendezik a béreket.

- Ez a tendencia, ha nem is ekkora ütemben, de mindenképpen az Euópia Uniós átlaghoz való felzárkóztatáshoz arányban folytatódik, akkor azt hiszem, hogy valóban beszélhetünk már arról, hogy az orvoselvándoörlás megállítható lesz - tájékoztatott a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, Andrásofszky Zsolt.

A bérrendezéshez szükséges forrást az alkohol és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséből biztosítják. Ebből azonban már nem jut a műszaki, igazgatási és egyéb kórházi dolgozók fizetésemelésére.

Címkék: doki, emelés, bér, orvos, pénz, egészségügyi anyagok