Ez derült ki a Tisztiorvosi Szolgálat legfrisebb kutatásából. Ugyanakkor a magyarok többsége még mindig egészségtelenül él. Ma országos kampány indult a ivóvíz népszerűsítéséért, amelyhez 10 somogyi iskola is csatlakozott.

Nem mozog eleget, és egészségtelenül táplálkozik a magyarok többsége.

- 61 százaléka a férfiaknak, 63 százaléka a nőknek elhízott vagy túlsúlyos és az utóbbi 20 évben a fiatal korosztály 19-től 34-ig, tehát ez a fiatal korosztály duplájára nőtt az elhízottak aránya, meggyorsult ez az arány tenni kell valamit - mondta a megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője, Jankovics Judit.

A felmérés szerint a chipsadó hatálya alá eső termékekből 35 százalékkal kevesebb fogy. Döntően az áremelkedés miatt. Ezt követte, hogy káros az egészségre a snack, a cukrozott üdítő és az energia ital.

- Ezek magas cukortartalmú, sótartalmú, zsírtartalmú dolgok, tehát hogyha mérséklődött ezeknek a fogyasztása, akkor az étrend ebből a szempontból egészséges irányba ment el. Ez pedig csökkenti a különböző érrendszeri, szívbetegségeket, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, vagyis az elhízást - tájékoztatott aKaposi Mór Oktató Kórház dietetikusa, Mózsa Gyöngyvé.

Az iskolai büfékből már 4 évvel ezelőtt kitiltották az egészségtelen élelmiszereket. Egy szakmai ajánlás szerint gyümölcsleveket és müzliszeleteket lehet árulni.

Egy általános és egy középiskolával a közelében működő élemiszerboltban azonban azt tapasztalják, hogy a fiatalok náluk veszik meg azt, amihez a büfében nem jutnak hozzá.

- A chipsekből visszesett a forgalom, viszont az energia italokból, a cukrozott üdítőkből, és a teákból tovább nőtt - árulta el a Kovács ABC tulajdonosa, Kovács István.

A Bárczi Gusztáv iskolában a vízivás fontosságára hívják fel a gyerekek figyelmét. Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet kampányba kezdett ezen a héten, amelyre országosan 135, Somogyból 10 iskola és óvoda jelentkezett. Különféle vízzel kapcsolatos programokat tartanak gyerekeknek.

- Rajzórákon, rajzokat, plakátokat készítenek, amiket kiállítunk, testnevelés órákon különböző űrtartalmú üvegekkel, edényekkel végeznek játékos erő és ügyességi gyakorlatokat, csapatversenyeket - mondta a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ munkaközösség vezetője, Ponner Istvánné.

Az OÉTI honlapján különböző bemutató anyagokat tölthetnek le az iskolák, amelyekkel a vízfogyasztást népszerűsíthetik a gyerekek körében.

Az egészségtelen élelmiszerekre kivetett népegészségügyi termékadóból 2012-ben 19 és fél milliárd forint folyt be a tervezett 20 milliárdból.

Címkék: chips, elhízás, egészség, adó, pénz, egészségügyi anyagok