Nagyon valószínű, hogy a következő napokban Európa jó részén az időjárás változásai a vezető hírek közé kerülnek, ugyanis március közepéhez képest meglehetősen szélsőséges meteorológiai jelenségek várnak ránk - figyelmeztetett Tóth Tamás meteorológus. A hét közepétől a Kárpát-medencében is érezhető lesz a hatása, hogy a kontinens északi vidékein nagyon nagy mennyiségű hideg levegő halmozódott fel. Hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől északra, hétfőn már szinte mindenütt fagypont alatt alakult a hőmérséklet, és a Brit-szigeteken is sokfelé havazott, ami márciusban egyáltalán nem általános dolog.

Ez a hideg levegő elindul délre, a Földközi-tenger medencéje felé, ami elősegíti, hogy egy még intenzívebb, mediterrán ciklon alakuljon ki. Ez középpontjával csütörtökön halad át Magyarország felett, és jelentős lehűlést okoz majd.

Az előttünk áll éjszakán azonban a Kárpát-medence jó részén fagymentes lesz az éjszaka, inkább csak Felvidéken és Székelyföldön lehet gyenge fagyra számítani. A déli területek ígérkeznek felhősebbnek, eleinte kialakulhat kisebb csapadék délnyugaton, keleten, északkeleten – délen ködfoltok is képződnek. Szerdán viszont nyugat felől napközben egyre vastagabb felhőzet érkezik, így főként a Kárpát-medence nyugati felében egyre több helyen lehet újabb esőre, záporra számítani, akár egy-két zivatar is lehet. A keleti területeken még csak elvétve fordul elő záporeső.

Szerdán folytatódik még az enyhe idő, viszont csütörtökön betör hozzánk a nagyon hideg levegő, órák alatt 10-12 fokot csökken a hőmérséklet, és az esőt egyre több helyen havazás váltja fel.

Kedden erre még nem kell számítani, Délvidéken sem, bár ott egyre több helyen valósszínű napközben csapadék. A hőmérséklet nyugaton 10 fok körül, keletebbre 12-15 fok lesz. Felvidék nyugati része is hűvösebbnek ígérkezik, ott is lehet csapadékra számítani, míg keleti felén kevés napsütésre. A Kárpát-medence keleti felében kedden a nappali gomolyfelhő-képződésből ami elsősorban hegyvidéki területeken fordulhat elő – záporeső várható, és a köd mindenütt feloszlik.

Forrás: hirado.hu

Címkék: ránk, hirtelen, folytatódik, csap, egészségügyi anyagok, időjárás