Az összehangolt vizsgálatok két héten át, 2013. február 18-tól március 3-ig zajlanak Somogy megyében.

A megszigorított Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény új szabályai még tavaly január 1-jén léptek életbe, melyet három hónapos türelmi időszak követett. Az első átfogó ellenőrzési akciót pedig 2012. április 1 -jén, majd novemberben tartotta a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Az ellenőrök azonban az akcióellenőrzéseken kívül is folyamatosan ellenőriznek.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fokozott hatósági jelenlét csökkentette a dohányosok szabálysértéseit.

Somogy megyében az elmúlt évben összesen 3895 ellenőrzést végeztek. Az ellenőrzések során hatósági intézkedésre csupán 4 esetben (1 munkahelyen, és 3 vendéglátó-ipari egységben) került sor. Az intézkedések közül három a türelmi időszakban történt, így bírságor csupán egy esetben, egy vendéglátó egységben szabták ki amiért a dohányzást tiltó feliratok  és a dohányzóhely kijelölésének hiányoztak. A hely működtetőjének 150 ezer forintot kellett ezért befizetni.

A ma induló országos ellenőrzési akció kiemelt figyelmet fordít a közterületekre, a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekre, illetve a közforgalmú intézményekre - ez utóbbin belül különösen a bevásárlóközpontokra, a sportlétesítményekre és a felsőoktatási intézményekre.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 29%-a dohányzik, ami az unió átlaga feletti arányt jelent. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írható.

Címkék: lakosság, szigorítás, dohányzás, cigaretta, magyarország, egészségügyi anyagok