A patikusok örülnek a szakmai vonal erősítésének, de nagy fejtörést okoz, hogy miből teremtsék elő a sokszor több milliós vételárat. Hitelt nem akarnak felvenni.

Januártól a törvény miatt csak úgy működhetnek tovább a patikák, ha valamelyik gyógyszerész legalább 25 %-ban tulajdonosa lesz az üzletnek.
Azokra a gyógyszertárakra fog vonatkozni, amelyek nem gyógyszerész kézben vannak természetesen, hanem a szakmán kívüliekében - mondja dr. Gara István, a Somogy Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke.


Somogyban mintegy 90 patika működik, ennek több mint 10 százaléka nem gyógyszerész tulajdonban van. Pénzügyi befektetők állnak a háttérben. A kaposvári Berzsenyi Patika 6 éve működik. A napi feladatokat 7 dolgozó látja el, közülük ketten tulajdonosai a gyógyszertárnak, de csak részben. Az új törvénytől javulást remélnek a szakemberek.


Reméljük, hogy ennek az lesz a következménye, hogy a szakmai vonal erősödik a gyógyszertárakban, és a betegellátás minősége csak javulni fog tőle - teszi hozzá Müller Ádám, a kaposvári Berzsenyi Patika vezetője.
Léber Petra 2007 óta dolgozik itt. Mivel gyógyszerész diplomája van, neki is lehetősége van tulajdonrészt vásárolni a patikában. El is gondolkodott ezen, de nem tudja miből vehetné meg.
- Itt ugye nagyon sok pénzről van szó, saját zsebből kifizetni nem tudom, a mai világban hitelt felvenni az elég kockázatos, és igazából nem tudom, hogy az állami támogatást, tehát hogy az állam támogatást ad-e hozzá, szó volt róla, de most nagy a csend, nem lehet tudni - mondja Makarészné Léber Petra, a kaposvári Berzsenyi Patika gyógyszerésze.


Tavaly nyáron Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette; minden segítséget megadnak a gyógyszerészeknek ahhoz, hogy visszavásárolhassák a patikát.


- A Magyar Állam megadja a pénzügyi lehetőséget, megteremti a pénzügyi alapot a patikusok világa számára, hogy visszavásárolhatják, méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik a többségét a patikáknak, no ennek a folyamatnak és szándéknak a pénzügyi alapját meg fogja teremteni - állítja Orbán Viktor, miniszterelnök.


A módosításnak azonban ezzel még nincs vége. 2017-től a patikák tovább működésének feltétele lesz, hogy akkor már a gyógyszerészek tulajdonrészét 51 %-ra kell emelni.

Címkék: patikusok, tulajdonsoai, gyógysezer, önrész, januártól, egészségügyi anyagok