A tisztiorvosi szolgálat tavalyi felmérése szerint ugyanis siralmas állapotok uralkodnak a közétkeztetésben. Az egyik gyermekorvos egyenesen a patkánykísérletekhez használt ételekhez hasonlította a menzai kosztokat.

75 kiló krumpliból és 18 kiló húsból főztek ma ebédet a kaposmérői iskolában. Itt naponta több mint 300-an esznek. Bár minden második héten előfordul ugyanaz az étel, a gyerekek mégis szeretik.

- Ilyen édeseket is szoktunk kapni, mondjuk túrós gombóc, meg ilyeneket és nagyon változatos szinte minden második héten előfordul, esetleg előfordul ugyanaz, de igazából mindig más - mondta Furián Aletta.

- Babfőzelék, a krumplifőzelék meg a paradicsom leves, meg a rizses hús, meg a tojásos leves, azokat is szoktak itt csinálni, mindent - tette hozzá Takács Ákos.

A mérői iskolában naponta átlagosan 300 forintból hozzák ki az ebédet egy főre. A kormány azonban idén 50%-kal, évi 68 ezerről 102 ezerrel emelte meg azt az állami támogatást, amit a közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozók egy gyerekre fordíthatnak. Így lehetőség nyílik arra, hogy egészségesebb ételeket kapjanak a diákok.

- Akkor megpróbálunk minél több gyümölcsöt, húst, vitamint a gyermekeknek ugye egészségesebben főzni - tájékoztatott László Gábor főszakács.

A tisztiorvosi szolgálat egyik korábbi felmérésében azt mutatta ki, hogy az iskolai menzák többsége egészségtelen. Van például olyan gyermekorvos, aki minden szülőnek azt tanácsolja, hogy ne írassa be gyerekét a menzára, ha azt szeretné, hogy egészséges maradjon. Szamosi Tamás a patkánykísérleteknél használt ételekhez hasonlította a menzás menüket.

- Még mindig a nagyon sok jó szándék ellenére aterogén diétán tartjuk a gyerekeinket. Aterogénnek azt a diétát nevezzük, hogyha egy patkány kísérletben azt akarjuk, hogy a patkánynak érelmeszesedése legyen - mondta a budapesti gyermekgyógyász, Dr. Szamosi Tamás.

A gyermekorvos szerint ugyanakkor más típusú és eltérő mennyiségű étel kell adni például egy alsós, és egy felsős diáknak. Egy növésben lévő szervezetnek ugyanis másra van szüksége, mint egy fejlettebb gyereknek.

Címkék: aterogén, diéta, menza, patkány, marcali, iskola, egészségügyi anyagok