Az ÁNTSZ ezért országos programot indít, hogy megújuljon a közétkeztetés Magyarországon.

Diákok állnak sorban az egyik kaposvári középiskola menzáján. A mai ebéd palócleves, mákos guba és alma volt.

- Összességében azt mondhatom, hogy teljesen meg vagyunk elégedve vele. A minősége is az ételnek nagyon jó és a mennyiséget sem kevesellhetem igazából - mondta Laczkó Pap Márk.

Nem lehet azonban mindig mindenkinek az ízlésének kedvező menü. A fontos ezért inkább az,  hogy tápláló és egészséges legyen a menza.

- Néha nem mindenkinek sikerül eltalálni az ízlését természetesen, ez a menzakajának a legnagyobb hátulütője, de szerintem teljesen megfelelő, tehát egészséges és zöldséget is kapunk eleget, most például almát is kaptunk - mondta Horváth Tamara.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi felmérése szerint ez a menza kivételnek számít. Többségében katasztrofális a közétkeztetés.

- Azok a nyersanyagok, amik a közétkeztetésbe bekerültek és elkészítették belőle az ételeket gyakorlatilag semmiben nem feleltek meg az akkor érvényben lévő jogszabályi ajánlásnak, minden vonatkozásban, elsősorban a zsírban, szénhidrát tartalomban, koleszterintartalomban kiugróan magas eredményeket kaptunk akkor - mondta az ÁNTSZ helyettes tisztifőorvosa, dr Sárosi Tamás.

Két éve Békés megyében indított az ÁNTSZ egy egészséges közétkeztetéssel kapcsolatos programot. Ezt országossá akarják tenni. A cél, hogy a gyermekek az alapanyagot helyi termelőktől beszerezve egészségesen, változatosan, és a "kor kihívásainak" megfelelően táplálkozzanak.

El vagyunk maradva úgymond az egészséges tápláklozástól... - ezt mondja a kaposvári kórház dietetikusa. Az idősebb korosztálynál a magyaros konyha megszokására, a fiataloknál a szülők hiányosságaira vezetik vissza a problémákat.

- Az egészséges táplálkozás magába foglalja azt, hogy változatosan étkezzünk, minden élelmiszercsoportból válasszunk, tehát mindenből kerüljön az étlapunkra és naponta - mondta a Kaposi Mór oktató Kórház dietetikusa, Gallai Brigitta.

Kaposváron a Pensio 17 Kft. mintegy 6400 bölcsődésnek, óvodásnak és iskolásnak, valamint a szociális intézményekben 1400 embernek biztosítja a közétkeztetést. Érdeklődésünkre annyit mondtak: ők a menü összeállításakor figyelembe veszik a hatósági ajánlásokat, illetve az önkormányzatok által megállapított kötelező normákat és keresik a kapcsolatot a helyi beszállítókkal, hogy minél frissebb alapanyagokból dolgozhassanak.

Címkék: koszt, katasztrofális, menza, reform, ántsz, étel, egészségügyi anyagok