A szinte járványszerűen terjedő betegség hátterében a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett a szeretethiány is szerepet játszik. A Diabétesz világnapján megelőzési tippeket adtak az érdeklődőknek Kaposváron.

Tízórait vásárolnak a diákok ebben a büfében. Itt már nem lehet egészségtelen ételeket-italok kapni. Ennek ellenére egy felmérés szerint míg 8 éves korban minden tizedik somogyi diák elhízott, addig 18 éves korban már csaknem minden 6. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre több a kettes típusú cukorbetegség a gyermekek körében.

- Ami korábban gyakorlatilag a gyermekgyógyászatban ritkaságnak számított, de a világméretű elhízásjárvánnyal párhuzamosan a kettes típusú diabétesz megjelenése is egyre inkább előtérbe kerül a gyerekeknél - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház gyermekgyógyásza, diabetológus adjunktusa, Dr. Bátori Beáta.

Főleg a tinédzsereknél. Így ebben a korosztályban megpróbálják kiszűrni a veszélyeztetetteket. A szakember szerint a mindennapos testnevelés és a helyes táplálkozás segíthet a megelőzésben.

A felnőttek körében is egyre gyakoribb a cukorbetegség. Az utóbbi 50 évben ötszörösére nőtt a számuk Somogyban. Ma már minden 10. küzd ezzel a betegséggel.
Bognár Józsefné 14 éve próbálja szintet tartani a cukrát. Ez egyre többe kerül neki.

- 11 ezer forint biztosan van. A gyógyszerem az egész havi. Ebbe a tűk, a szemcsepp, a tesztcsík is benne van. Szívvel műtöttek 99-ben és azóta ez csak még rosszabb lett ez az állapot, meg egy kicsit meg is híztam - mondta Bognár Józsefné.

Egy néhány hónapja megjelent kormányrendelet alapján azok a betegek, akik nem tartják be a diétát, egy éven belül kétszer rossz eredményt produkálnak az ellenőrzésen, a korszerű analóg inzulin helyett humán inzulint kaphatnak. Azok pedig, akik betegség mellett dolgoznak másfélszer többet fizethetnek.

- Ez azt jelenti, hogy az eddigi 100%-ban támogatott gyógyszert 50%-ban támogatják csak. Ez több 10 ezer forintos költésget jelent a betegnek. Ez azokat érinti akik dolgoznak - mondta a Kaposvári Cukorbetegek Egyesületének elnöke, Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna.

Ők akár 30 ezer forintot is fizethetnek havonta. Ráadásul a cukrosoknak sokszor más betegséggel is meg kell küzdeniük, amire újabb súlyos összegeket kell fordítaniuk.

Címkék: cukorbetegek, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, gyógyszer, kórház, egészségügyi anyagok