Ezek kezelése rendkívül drága, akár 2-3 millió forint is lehet. Egyre többen járják az erdőket gombák után, sokan pedig nem tudják megkülönböztetni a mérgest az ehetőtől. Ezért az orvosok és a gombaszakértők is arra kérik a gyűjtőket, hogy minden esetben vizsgáltassák be a gombákat.

Az őszi napfény és az eső miatt szinte egyik pillanatról a másikra ellepték a gombák a somogyi erdőket. Egyre többen gombásznak, hogy megegyék, vagy eladják.

- A megélhetés miatt járnak ki sokan gombászni, ahogy kérdezted is és nemcsak úgy, hogy eladásra mert ha eladják akkor beviszik a piacra azzal nincs is gond. Sokan azonban háznál értékesítik - mondta Fodor István, gombaszakértő.

A piacon is rengeteg a gomba. Csak ma 400 kilót vizsgált át a szakértő, azaz több mint 70 gyűjtőt. Ez kétszer annyi, mint az ilyenkor megszokott. Sokan közülük kezdők, ezért rengeteg mérges gombával találkozik. Ma 3 zsáknyit ki kellett dobni. Mind mérgező volt.

Ez a gomba könnyen összetéveszthető a csiperkével. Mérge halálos is lehet. A szakértő azt mondja: mindegyik jó gombának van egy mérges változata is. Sokan el sem hiszik, hogy amit szedtek mind ehetetlen. A szakértő azt mondja: egyre több az új ismeretlen gomba is.  

- A mediterrán éghajlat felé kezd eltolódni az ország éghajlata. Sok új gomba is megjelenhet amivel nem találkoztunk - mondta Török Zoltán, gombavizsgáló.

A gyilkos galóca az egyik legveszélyesebb -mondja a sürgősségi centrum vezetője. Idén már több ilyen mérgezéssel találkoztak. Az enyhébbek szinte mindennaposak most az őszi gombaszezonban.

- A gyilkos galóca kezelése rendkívül költséges. Májvédő, véralvadáspótló, vesepótló kezelése több millió forintra rúg egy kezelés esetén - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Centrumának vezetője, Varga Csaba.

A Kapospont úgy tudja már halálos áldozata is van a mérges gombáknak. Egy hetesi család lett rosszul. A családfő életét már nem tudták megmenteni. Az asszony életéért még küzdenek.

Címkék: gombamérgezés, sürgősségi, jutai, gyilkos galóca, kórház, egészségügyi anyagok