Eszerint ugyanis nyugdíj mellett nem vállalhatnak munkát az egészségügyben dolgozók. A Kaposi Mór Oktató Kórházban ez körülbelül félszáz embert érint. Itt azonban már most több tucat betöltetlen álláshely van.

Héra Eszter van mikor vérnyomást, gyógyszerekért szaladgál, vagy infúziót cserél. Mindenhez azonban ő sem ért. Ezért kellene neki a segítség.

- Pl. egy sebkezelésben járatos nővér eljön és akkor tud segíteni a betegnek abban amiben egy itteni nővér nem tud - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház Pulmonológiai Osztályának egységvezető ápolója, Héra Eszter.

Csaknem 30 szakképzett embert vennének fel. Ők az ápolásban és a betegellátásban kapnának munkát a megújult kórházban.

- Olyan dolgozók felvétele indokolt, akik speciálisan képzettek. Egészségügyi végzettségük van. És örülnénk annak, ha gyakorlattal rendelkeznének - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház ápolási igazgatója, Vargáné Petes Gyöngyi.

Az Egészségügyi Főiskolán védőnőket, laboranalitikusokat és képalkotókat képeznek, csaknem 300 főt. A kaposvári kórházban most nem őket keresik, de a magyar fizetések miatt sokan nem is maradnak az országban.

- Az elmúlt években a hivatalosan külföldön munkát vállalni szándékozó nem orvos végzettségű egészségügyi szakdolgozók száma mérsékelten de nőtt - mondta a Pécsi Tudományegyetem Egészsétudományi Karának dékánja, Bethlen József.

Évente több százan hagyják el az országot. Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint ez az arány tovább nőhet, ha a kormány elfogadja az új Matolcsy-csomagot, amely szerint nem vállalhatnak munkát nyugdíj mellett.

- Keményen összeomolhat és sokan dolgoznak ápolónők is munka mellett. Annyira kevés a bér. Ha elmennek nyugdíjba, vissza kell, hogy jöjjenek. És mégis csak magasan kvalifikált ápolókat hoznak vissza - mondta az MSZEDDSZ megyei elnöke, Dr. Orbán Istvánné.

A szakdolgozók átlagosan 80-90 ezres nyugdíj mellett vállalnak munkát. A kaposvári kórházban félszázan dolgoznak nyugdíj mellett.

Címkék: Kaposi Mór Oktató Kórház, Matolcsy-csomag, kórházak, ápolók, hiány, egészségügyi anyagok