A heti átlagértékek alapján az ország keleti részében 200 darab/köbméter feletti a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, ami a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerben a 4. riasztási fokozatnak felel meg. A Miskolc-Békéscsaba vonal mentén, alacsonyabb terhelés mellett a 3. fokozat van érvényben, csakúgy mint Veszprém környékén illetve ezzel egybefüggően Tolna és Baranya megyékben.

A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti, szegedi mérőállomások környezetében a jelentések szerint 50 és 100 darab között mozgott a levegőben lévő parlagfű pollenszemek száma, így ezeken a helyeken 2. fokú a riasztás.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint jelenleg Szombathely környékén, valamint a Mátra térségében illetve a Jászságban a legjobb a helyzet. Ezekre a területekre az elmúlt heti átlagok alapján már csak figyelmeztető jelzést adtak ki. A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti, szegedi mérőállomások környezetében a jelentések szerint 50 és 100 darab között mozgott a levegőben lévő parlagfű pollenszemek száma, így ezeken a helyeken 2. fokú a riasztás.

A parlagfű pollenterhelés visszaesése elsősorban a továbbra is rendkívül száraz időjárásnak, illetve az augusztus végi, szeptember eleji kánikulának köszönhető. Ugyanakkor a parlagfűre érzékenyeknél a jelenlegi helyzet is állandó tüneteket okoz. Az ÁNTSZ ezért az allergiásoknak továbbra is javasolja ajánlott gyógyszereik rendszeres szedését. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat érdemes választaniuk.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet.

További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen.

Címkék: terhelés, csökkenőben, országosan, pollen, Somogy, egészségügyi anyagok, Kaposvár