Vitorláson megsérült fiatalt hoztak partra a vízirendészet balatonföldvári őrsének hajójával szombaton a balatonföldvári Keleti strandon. A sérültet a parton már hordággyal várták a mentősök, akik azonnal ellátták erősen vérző fejsérülését és a fiatal beteg gerincét is stabilizálták.

elsősegély Balatonföldvár bemutató


Így kezdődött a Vészbontó elnevezésű strandi rendezvény, amelyet most először, kísérleti jelleggel szervezett meg a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület Dr. Kovács Zsolt helybeli mentőorvos ötlete és szakmai útmutatása alapján.

elsősegély Balatonföldvár bemutató 1


Az „életmentő” program elsődleges célja a megelőzés, azaz, hogy felhívja a figyelmet arra, mit tehetünk a veszélyes helyzetek elkerülése érdekében. Ugyanennyire fontos cél volt az is, hogy megosszák a vendégekkel a hasznos és fontos tudnivalókat, amelyeknek birtokában egy laikus akár életet is menthet vagy egyszerűen csak biztonságosabbá teheti nyaralását.

A siófoki mentőállomás munkatársain túl a balatoni vízirendészeti kapitányság földvári őrsének munkatársai, valamint a Vöröskereszt somogyi szervezete működtek közre a rendezvényen. Utóbbiakkal baleseti szimulációs imitátorok is érkeztek, akik saját kezűleg készített „műsérülésekkel” és profi játékkal gondoskodtak arról, hogy a figyelemfelhívó jelenetek igazán élethűre sikerüljenek.

Az interaktív rendezvényen a mentősök útmutatásával közönség is kipróbálhatta az újraélesztés és a sérülések ellátásának fogásait, de a balatoni viharjelzésről és a vízisportokra vonatkozó szabályokról is részletesen tájékozódhattak a vízirendészetnek köszönhetően.  A legkisebbek számára igazán izgalmasak a helyszínen tartózkodó járművek voltak: a mentőautó volánja mögé nem csupán beülhettek a gyerekek, hanem pár pillanatra még a szirénát is bekapcsolhatták.

A megelőzés jegyében zajlott a testedzés a programon: a strandi zumbába szép számmal bekapcsolódtak a vendégek. A rendezvényt Vészbontó gyermekanimáció zárta.

A Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület azt tervezi: a jövőben többször megszervezi a felvilágosító és megelőző rendezvényt.

Címkék: Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület, életmentés, megelőzés, Balatonföldvár, előadás, egészségügyi anyagok