A képzett elsősegélynyújtók a szolgálat kezdete óta több mint ezer esetben látták el szakszerűen a strandolók sérüléseit, ebből tizenhárom esetben volt szükség mentőhívásra.

Vasárnap a Balatonudvari- Fövenyes strandon rosszul lett és elmerült a vízben egy nő. A kimentett hölgy nem mutatott életjeleket, ezért megkezdték újraélesztését. A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának egyik önkéntese azonnal értesítette az Országos Mentőszolgálatot. A mentők kiérkezéséig egy ajkai házi orvos, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa  és a vöröskereszt másik önkéntese felváltva végezték az újraélesztést, ami szerencsére sikeres volt. Ezt követően a kiérkező mentősök  stabilizálták a nő állapotát és mentőhelikopterrel kórházba szállították.

„Bármely okból, akár vízi baleset kapcsán bekövetkezett szívmegállás esetén is elmondható, hogy az életben maradás egyetlen esélyét a lehetőleg azonnal, de legkésőbb 4-5 percen belül megkezdett, szakszerű újraélesztés jelenti. Tekintettel arra a szomorú tényre, hogy Magyarországon csak a lakosság kis részének van tudása és bátorsága a segítségnyújtáshoz, nagyon fontos eredmény a képzett elsősegélynyújtók Balaton-parti hálózatának megteremtése.” – nyilatkozta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat június 29-i indulása óta, több mint ezer sérülést láttak el szakszerűen a képzett elsősegélynyújtók, tizenhárom esetben volt szükség mentőhívásra. Jellemzően kisebb horzsolások, rovarcsípések és kagyló okozta vágás miatt kérték a vöröskeresztes elsősegélynyújtók segítségét a strandolók, de gyakoriak a sportsérülések is.

Címkék: elsősegély, Magyar Vöröskereszt, újraélesztés, önkéntesek, Balaton, egészségügyi anyagok