A hőség miatt Vas és Zala megye kivételével országszerte harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a várható heves zivatarok, felhőszakadások miatt az összes megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a nap folyamán bárhol számítani lehet felhőszakadásra, ennek során 25-30 milliméter, néhol 50 milliméternél több eső is eshet. A heves zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat, helyenként óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet, és 2 centiméternél nagyobb, akár 5 centiméteres jég is hullhat.     

A maximumhőmérsékletek országszerte 31-36 Celsius-fok körül alakulnak. Az ország nagy részén a hőség miatt továbbra is harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Ugyanez az érték Vas és Zala megyében inkább 25 fok felett várható, ezért arra a két megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Az UV-B sugárzás maximuma szombaton is meghaladhatja az extrém erősséget.     

Az ország nagy tavainál is alapvetően napos idő várható, viharjelzés sehol sincs érvényben. Az előrejelzés szerint főként a Balaton keleti medencéjének környékén és a Velencei-tónál délután lehet számítani záporra, zivatarra. A tavak vízhőmérséklete 25-27 fok körül alakul, a Balaton Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos.     

A legmagasabb hőmérséklet a Balaton partján 35, a víz fölött 30 fok, a víz hőmérséklete 27 fok körül alakul. A délutáni óráktól a Balaton közelében zivatarok kialakulhatnak.

Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.

MTI

Címkék: harmadfokú, viharjelzés, ország, Somogy, időjárás, egészségügyi anyagok