Szerdára virradóra ismét csak a fővárosban, de ott több mint egy fokkal megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord, 24,5 fokot mértek.

Főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében fordulhat elő - óránkénti 60 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel, jégesővel kísért - zivatar, illetve felhőszakadás, amelynek során több mint 25 milliméter csapadék is hullhat. A Balaton Siófoknál 25 fokos.

A Balaton nyugati medencéjénél másodfokú viharjelzést adtak ki. Itt a széllökések óránkénti 40-45 kilométeres erősségűek lehetnek, zápor, zivatar környezetében akár 60-80 kilométeres erősségű széllökések is kialakulhatnak. Ez azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.
A Balaton középső és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Szerda virradóra északnyugaton, majd napközben a sok napsütés mellett a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. Délelőtt a Dunántúlon az északnyugati, napközben helyenként a délkeleti szél megélénkül, a maximum-hőmérséklet északnyugaton 30°C, máshol 33 és 38°C körül alakul. Az UV-B sugárzás továbbra is nagyon erős, elérheti a 8.0-as extrém szintet is.
Kaposváron reggel 8 órakor 24 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Délben már 34,5 fokot mérhettünk. 14 órakor 35,1 fokot mutatott a hőmérő.

Csütörtökön
továbbra is kánikulára számíthatunk, a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet és északon, valamint nyugaton elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. A maximum-hőmérséklet 31 és 38°C között alakul.

Pénteken is folytatódik a hőség, az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet mellett, délután elsősorban a keleti országrészben alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar.

Az országos tisztifőorvos a 2012. 06. 30. 00.00 órától elrendelt III-fokú hőségriasztást hétfő éjfélig meghosszabbította. A III-fokú hőségriasztás meghosszabbítását az OMSZ előrejelzése és a 11 napon át tartó igen magas hőmérséklettel együttjáró tartósan megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.

Kánikulai napokon - ha csak tehetik – a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsék otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben. Nagy melegben ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is! A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védjék magukat. Fényvédő krémmel naponta többször is kenjék be a bőrüket, ugyanis a magas UV-B sugárzás miatt 15 perc alatt is le lehet égni.

Az előre jelzett várható minimum és maximum hőmérsékletek:


július 4. szerda
hajnalban: 19, 24 °C    napközben: 33, 38 °C

július 5. csütörtök
hajnalban: 18, 24 °C    napközben: 28, 33 °C

július 6. péntek
hajnalban: 18, 24 °C    napközben: 32, 38 ºC

július 7. szombat
hajnalban: 18, 24 °C    napközben: 31, 37 ºC

július 8. vasárnap    
hajnalban: 18, 24 °C    napközben: 30, 37 ºC

július 9. hétfő
hajnalban: 18, 24 °C    napközben: 30, 37 ºC

A lakosság által igénybe vezető klímatizált helyiségek Kaposváron:

- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Előd u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.
- CBA Cent Plaza, Kaposvár, Petőfi u.

hőség


Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást.

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! Idősebbek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

Lehetőleg éjjel szellőztessünk. Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben! A légkondicionálót is üzemeltessük a szokásosnál hosszabb ideig; a magasabb villanyszámla még mindig elviselhetőbb, mint egy komoly rosszullét.

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem!

Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a hőségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk.

A fiatal csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek, a szoptatáson kívül is mindig kínáljuk meg őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után.

Ide kattintva elolvashatja a várandós anyukáknak és kisgyermekes szülőknek szóló tanácsokat, melyek a hőség idején hasznosak lehetnek!

Ha mindenképpen szabadban kell tartózkodnod a kánikula idején:

- Korlátozzuk a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).
- Napközben árnyékos helyen próbálj pihenni.
- Ha túl sokáig tartózkodsz a szabadban, akkor próbálj legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg szervezeted lehűl.
- Csökkentsd a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor kezdj neki a nagytakarításnak, ablakmosásnak! Csak az esti órákban kezdd el például a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

Nagy melegben ajánlott napi 4 liter folyadékot inni. Fontos a sópótlás is!!

Fogyassz: vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot, leveseket.

Kerüld a kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénsavas üdítőket.

 

Címkék: heves zivatar, harmadfokú hőségriadó, előrejelzés, Somogy, időjárás, egészségügyi anyagok