Nézze meg hőség anyagunkat!

 

 

A III-fokú hőségriasztás meghosszabbítását az OMSZ előrejelzése és a 11 napon át tartó igen magas hőmérséklettel együttjáró tartósan megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.

Fentiekről a Somogy megyében működő egészségügyi szolgáltató intézmények vezetői illetve a Somogy Megyei Védelmi Bizottság is tájékoztatást kapott.

Újra megdőltek a minimumhőmérsékleti rekordok. Keddre virradóra több helyen is 24,8 Celsius-fokot mértek, és ezzel a fővárosi és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is megdőltek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fővárosban több mint százéves rekord dőlt meg. Erre a napra virradóra 1905-ben 23 fokot is mértek Budapesten, most viszont csaknem 2 fokkal melegebb, 24,8 fok volt a fővárosban.

Az országos napi minimumhőmérséklet július 3-án eddig 24 fok volt, ezt 1946-ban Szegeden és 1950-ben Tatabányán mérték. Most Budapest mellett Pécsett is 24,8 fok volt, így az új országos csúcsot mostantól ez a két település jelzi.

Kedden továbbra is kánikulára számíthatunk, a sok napsütés mellett maximum a nyugati határszélen és az Északi-középhegység felett alakulhat ki kis eséllyel helyi zápor, hőzivatar. A délkeleti szél a Dunántúlon időnként megélénkül, a maximum-hőmérséklet 34 és 38°C között alakul.
Kaposváron reggel 8 órakor már 26,4 fokot mutattak a hőmérők. Extrém erős lesz az UV-B sugárzás is, figyeljenek oda bőrük védelmére is ha a szabadban tartózkodnak. A Kaposvári Egyetem mérései szerint 10 órakor 30,5 fokot mutatott a hőmérő. Délben 32,5 fokot, 14 órakor 34,5 fokot, délután 16 órakor pedig 35,2 fokot.

Szerdán is marad a rekkenő hőség, csupán az Északi-középhegység térségében alakulhat ki néhol frissítő zápor, esetleg zivatar. Az enyhe hajnalt 34-39°C-os forróság követi majd. Kaposváron 36 fokot mérhetünk napközben.

Csütörtökön folytatódik a perzselő meleg, a gomolyfelhőkből elvétve alakulhatnak ki frissülést hozó helyi záporok, zivatarok. Gyenge szélre, továbbra is erős UV-B sugárzásra van kilátás. Kaposváron 37 fokot mérhetünk napközben.

Kánikulai napokon - ha csak tehetik – a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsék otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben. Nagy melegben ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!

kanikula


A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védjék magukat. Fényvédő krémmel naponta többször is kenjék be a bőrüket, ugyanis a magas UV-B sugárzás miatt 15 perc alatt is le lehet égni. A sugárzás a 8.2-es extrém szintet is elérheti.

Az országos tiszti főorvos csütörtökön kiadott utasítása szerint a hőségriadó szerda éjfélig lesz érvényben.

Az előre jelzett várható minimum és maximum hőmérsékletek:


július 3. kedd    
hajnalban: 19, 24 °C    napközben: 33, 38 °C

július 4. szerda
hajnalban: 19, 24 °C    napközben: 33, 38 °C

július 5. csütörtök
hajnalban: 18, 24 °C    napközben: 28, 33 °C

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

A lakosság által igénybe vezető klímatizált helyiségek Kaposváron:

- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Előd u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.
- CBA Cent Plaza, Kaposvár, Petőfi u.

Ide kattintva elolvashatja a várandós anyukáknak és kisgyermekes szülőknek szóló tanácsokat, melyek a hőség idején hasznosak lehetnek!

Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást.

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! Idősebbek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

Lehetőleg éjjel szellőztessünk. Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben! A légkondicionálót is üzemeltessük a szokásosnál hosszabb ideig; a magasabb villanyszámla még mindig elviselhetőbb, mint egy komoly rosszullét.

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem!

Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a hőségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk.

A fiatal csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek, a szoptatáson kívül is mindig kínáljuk meg őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után.

Ha mindenképpen szabadban kell tartózkodnod a kánikula idején:

- Korlátozzuk a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).
- Napközben árnyékos helyen próbálj pihenni.
- Ha túl sokáig tartózkodsz a szabadban, akkor próbálj legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg szervezeted lehűl.
- Csökkentsd a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor kezdj neki a nagytakarításnak, ablakmosásnak! Csak az esti órákban kezdd el például a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

Nagy melegben ajánlott napi 4 liter folyadékot inni. Fontos a sópótlás is!!

Fogyassz: vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot, leveseket.

Kerüld a kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénsavas üdítőket.

Címkék: 40 fok, forróság, kánikula, előrejelzés, időjárás, egészségügyi anyagok