Jövő hét végéig tarthat a hőség az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint.

Csak a budapesti minimumhőmérsékleti rekord dőlt meg hétfőn hajnalban, az országos nem, de délután az eddigi országos napi csúcsnál, 38 Celsius-foknál melegebb, akár 40 fok is lehet. A legmagasabb maximum hőmérséklet rekordja 36,7 fokról, 38,8 fokra változott, amelyet Bugacon regisztráltak. A legfrissebb előrejelzések szerint a hét végéig még biztosan tart a kánikula, ezért a következő napokban újabb hőmérsékleti rekordokat élhetünk meg.

Hétfőre virradóra 18-25 fok várható, a nap folyamán 34-39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Kaposváron 33,8 fokot mutatott a hőmérő délben. Délután 13 óra 30 perckor már 35,6 fokot mérhetünk. A Kaposvári Egyetem mérése szerint 16 órakor már 36,5 fokot mutatott a hőmérő hianyszála. Hétfőn délután lehet a legmelegebb, akár 40 fokot is mérhetünk, lehülés továbbra sem látszik az előrejelzésekben.

Emellett várhatóan az UV-B sugárzás is "extrém" erős lesz. A sugárzás a 8.4-es extrém szintet is elérheti. Ekkor a normál bőrtípusú embereknél már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat, ezért mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen.

időkép


A meteorológiai szolgálat hétfőre már az ország egész területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a napi középhőmérsékletek tartósan 27 fok felett (az előrejelzések szerint 30 fok körül) alakulnak. Légköri front nem várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Erősebb széllökések is csak a zivatarok kíséretében alakulhatnak ki.

Kedden továbbra is kánikulára számíthatunk, a sok napsütés mellett csupán a nyugati határszélen és az Északi-középhegységben alakulhat ki néhol kis eséllyel zápor, zivatar. A délkeleti szél a Dunántúlon időnként megélénkül, a maximum-hőmérséklet 33 és 38°C között alakul.

Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint pedig még szombaton is 31-38, vasárnap 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Az országos tiszti főorvos csütörtökön kiadott utasítása szerint a hőségriadó szerda éjfélig lesz érvényben.

Az előre jelzett várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 2. hétfő
hajnalban: 19, 24 °C    napközben: 34, 39 °C

július 3. kedd    
hajnalban: 19, 24 °C    napközben: 33, 38 °C

július 4. szerda
hajnalban: 19, 24 °C    napközben: 33, 38 °C

július 5. csütörtök
hajnalban: 18, 24 °C    napközben: 28, 33 °C

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

A lakosság által igénybe vezető klímatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Előd u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.
- CBA Cent Plaza, Kaposvár, Petőfi u.

Ide kattintva elolvashatja a várandós anyukáknak és kisgyermekes szülőknek szóló tanácsokat, melyek a hőség idején hasznosak lehetnek!

Címkék: extrém uv-b, melegrekord, hőségriadó, előrejelzés, hőmérséklet, egészségügyi anyagok