A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. Több igazgató nehezményezi, hogy erről nekik kell dönteniük, és továbbra is az egészségügyi államtitkárság, illetve az állami kórházak új fenntartója, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) állásfoglalására várnak.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a múlt csütörtökön elsőként adott ki utasítást, hogy a dolgozók utólag elfogadhatnak hálapénzt.

Több kórház vezetője Rácz Jenő utasítását áttanulmányozva hozott döntést a napokban.

Somogyban a kaposvári kórház vezetői bizonyos feltételekkel, de hozzájárultak a hálapénz elfogadásához. Kivétel például a térítésköteles ellátás, amelynek esetében utólagosan sem fogadható el semmilyen, az intézményi térítési szabályzatban meghatározott díjazáson felüli juttatás.

Antal Gabriella, a marcali kórház igazgatója közölte: a kialakult kényszerhelyzet miatt kiadja utasítását, hogy a kórház dolgozói elfogadhatnak hálából adott juttatásokat.

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség alelnöke azt közölte: nem elfogadható, hogy a kórházigazgatók és kórházi vezetők "nyakába varrják" a döntést. Úgy véli, állami állásfoglalásra volna szükség. Ezért fordult a kórházszövetség a GYEMSZI-hez, amely a jövő hétre ígért tájékoztatást - írja az MTI.

Címkék: munka törvénykönyve, feltételek, hálapénz, Somogy, egészségügyi anyagok, Kaposvár