A déli szél az északnyugati tájakon időnként megélénkül. Az UV-sugárzás szintje elérheti a nagyon erős fokozatot, bánjunk óvatosan a napozással! Délután 31-32°C körül alakul a hőmérséklet Kaposváron. A Balaton vize 25°C-os.

Szombatra sok napsütés, kevés felhő ígérkezik, a csúcshőmérséklet helyenként már a 35°C-ot is eléri. A déli órákban helyenként extrém erős lesz az UV-B sugárzás, ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről.

Vasárnap is folytatódik a hőség, igazi strandidőre, sok-sok napsütésre van kilátás, nem lesznek ritkák a 35°C feletti értékek sem. Gyenge szélre, derült égre, mondhatni igazi kánikulára számíthatunk.

A napszemüveg, sapka, legalább 15-ös faktorszámú naptej, valamint a folyadékpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne legyünk rosszul a melegtől. Kerüljük a túlzott fizikai munkát.

Felnőtteknek ilyen melegben legalább 2-3 liter folyadékot kell fogyasztaniuk, lehetőleg ásványvizet. A mentők számára is problémát jelent a hőség, a munkaügyi szabályzat alap- ján ásványvizet kapnak, a gépkocsiban is kell tartani külön poharakkal, hogy szükség esetén a betegeknek is tudjanak adni.

Fontos, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjunk őrizetlenül kisgyermeket. A nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve, romlik a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

Kerüljük a meleget és napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessünk. Kapcsoljuk ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezés, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot. Ha lehetősége van rá, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

A lakosság által igénybe vezető klímatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Előd u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.
- CBA Cent Plaza, Kaposvár, Petőfi u.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügi Szakigazgatási Szerve a június 30. 00.00 órától július 4. 24.00 óráig terjedő időszakra elrendelt hőségriadóról haladéktalanul tájékoztatta a Somogy Megyei Védelmi Bizottságot, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot valamint az OMSZ Regionális Mentőszervezetét. Szakigazgatási szervünk emellett a szükséges intézkedések meghozatalára kérte a megyében lévő fekvőbetegellátást nyújtó egészségügyi intézményeket.

Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta, 40 fok felett életveszélyes állapotba is kerülhetünk.

Vízosztás a főváros három fejpályaudvarán és tíz vidéki vasútállomáson

A MÁV-START Zrt. a holnaptól elrendelt hőségriadóra való tekintettel a szombat délelőtti óráktól kezdve ismételten ásványvizet biztosít az utasai számára. Az egyliteres ásványvizet a budapesti fejpályaudvarokon, továbbá tíz nagyobb vidéki vasútállomás peronján mindaddig osztja, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi. A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be.

A személyszállító vasúttársaság - az utasok jobb komfortérzete érdekében – június 30-tól a budapesti fejpályaudvarokon továbbá tíz nagyobb vidéki állomáson vízosztást kezd. A nap folyamán a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai és a győri állomásokon lehet majd átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól. A MÁV-START javasolja az utasainak, hogy az utazásukat elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdjék meg.

A vasúttársaság elsődleges célja, hogy az utasai számára minél komfortosabb utazási körülményeket biztosítson, ezért különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseinek működtetésére, a járművek indulás előtti és menet közbeni hűtésére.

Légkondis vonatok a Balatonon

A nyári időszakban a Balaton üdülőterületei felé a legnagyobb az utasforgalom, így a  nyári menetrendben a  Balaton  déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton kétóránként járnak a gyorsvonatok, valamint itt is megjelennek az utasok által közkedvelt, légjavítóval ellátott motorvonatok.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50-60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, -sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett  dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

Címkék: harmadfokú riasztás, előrejelzés, hétvége, időjárás, Somogy, egészségügyi anyagok