Csütörtökön egy gyenge hidegfront előterében a Dunántúlon és északon (estétől a középső tájakon is) már szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is lehet viharos széllökésekkel, nagyobb méretű jéggel. Az UV-B sugárzás extrém magas szinten (8.4) van az egész országban.
Kaposváron 34 fokot mérhetünk napközben.

uvb sugárzás

Pénteken főként keleten számíthatunk többfelé záporok, zivatarok kialakulására, a Dunántúlon már csökken kialakulásuk valószínűsége, itt viszont megélénkül, olykor megerősödik az északnyugati szél, mérséklődni kezd a hőség.

Szombaton már csak a középső és déli tájakon lehet elszórtan zápor, esetleg zivatar, máshol sok napsütés várható. Keleten és a Dunántúlon élénk, olykor erős lesz a lesz a szél, 25-30°C várható a legmelegebb órákban.

A napszemüveg, sapka, legalább 15-ös faktorszámú naptej, valamint a folyadékpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne legyünk rosszul a melegtől.

Felnőtteknek ilyen melegben legalább 2-3 liter folyadékot kell fogyasztaniuk, lehetőleg ásványvizet. A mentők számára is problémát jelent a hőség, a munkaügyi szabályzat alap- ján ásványvizet kapnak, a gépkocsiban is kell tartani külön poharakkal, hogy szükség esetén a betegeknek is tudjanak adni.

Fontos, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjunk őrizetlenül kisgyermeket. A nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve, romlik a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
június 21. csütörtök
hajnalban 17, 22 fok napközben 32, 37 fok
június 22. péntek
hajnalban 18, 23 fok napközben 28, 34 fok
június 23. szombat hajnalban 16, 21 fok
napközben 26, 31 fok

A lakosság által igénybe vezető klímatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Előd u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.
- CBA Cent Plaza, Kaposvár, Petőfi u.

Címkék: hőségriasztás, UV-B, másodfokú, extrém, meleg, egészségügyi anyagok