Szerdán is igazi hőségre, sok napsütésre van kilátás, de a nyugati határszélen estefelé néhol frissítő zápor, esetleg zivatar már előfordulhat. A Dunántúlon élénk lesz a déli, délkeleti szél, a hajnali 16-21°C-ról délutánra 32 és 36°C közé emelkedik a hőmérséklet. Somogyban továbbra is nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, ezért aki teheti, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, vagy védje bőrét megfelelő módon. Kaposváron 34 fokot is mérhetünk napközben.

Csütörtökön időnként ugyan megnövekszik a felhőzet, és elvétve előfordulhat egy kis záporeső. Igaz, ez a hőséget még nem enyhíti, de a levegőt kicsit frissítheti. Még ezen a napon is 34 fok lesz napközben. Aznap éjjel, vagy pénteken érkezhetnek meg a záporok, zivatarok. Ekkor megélénkül az északnyugati szél. A hétvégén változatosabb, időnként szeles, pár fokkal hűvösebb idő a legvalószínűbb.

Addig is, a napszemüveg, sapka, legalább 15-ös faktorszámú naptej, valamint a folyadékpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne legyünk rosszul a melegtől.

Felnőtteknek ilyen melegben legalább 2-3 liter folyadékot kell fogyasztaniuk, lehetőleg ásványvizet. A mentők számára is problémát jelent a hőség, a munkaügyi szabályzat alap- ján ásványvizet kapnak, a gépkocsiban is kell tartani külön poharakkal, hogy szükség esetén a betegeknek is tudjanak adni.

Fontos, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjunk őrizetlenül kisgyermeket. A nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve, romlik a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
június 20. szerda
hajnalban 15, 22 fok napközben 33, 36 fok
június 21. csütörtök
hajnalban 17, 22 fok napközben 32, 37 fok
június 22. péntek
hajnalban 18, 23 fok napközben 28, 34 fok
június 23. szombat hajnalban 16, 21 fok
napközben 26, 31 fok

A lakosság által igénybe vezető klímatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Előd u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.
- CBA Cent Plaza, Kaposvár, Petőfi u.

fenék

Az elmúlt száz évben a legmelegebb június 18-a 1918-ban volt a Balaton körzetében, akkor 34,2 Celsiust mértek.

A siófoki meteorológiai szolgálat ügyeletese, Dr. Bartha Imre tájékoztatása szerint a víz hétfőn Siófoknál 25 fokos volt, a következő napokban a hőmérséklete elérheti a 27 fokot is. Érdekességként megemlítette, hogy 2003. június 11-én rövid ideig mértek 30,3 Celsius-fokos vízhőmérsékletet is.

A MÁV-START Zrt. az elrendelt hőségriadóra miatt egyliteres flakonos vizet oszt a budapesti fejpályaudvarokon, valamint még a délelőtt folyamán a nagyobb vasútállomások peronján mindaddig, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi.

Az utasok az állomási peronokon a személyzettől vehetik át a számukra biztosított ingyenes ásványvizet. A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be.

Legelőször a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvarokon lehet majd átvenni a vizet, majd fokozatosan bekapcsolódnak a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomások. Valamennyi helyszínen a legforróbb órákban, a rendelkezésre álló készlet erejéig lehet hozzájutni a szomjoltó vízhez. Ezen kívül a MÁV-START Zrt. azt javasolja tisztelt utasainak, hogy vasúti utazásaikat mindenképpen elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdjék meg.

A személyszállító vasúttársaság elsődleges célja, hogy utasai számára minél komfortosabb utazást biztosítson, ezért a járművek karbantartása során a megbízható üzemkészség érdekében különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be.

 

sütörtökön időnként megnövekszik a felhőzet, és elvétve előfordulhat egy kis záporeső. Ez ugyan a hőséget még nem enyhíti, de a levegőt kicsit frissítheti. Még ezen a napon is 34 fok lesz napközben. Aznap éjjel, vagy pénteken érkezhetnek meg a záporok, zivatarok. Ekkor megélénkül az északnyugati szél. A hétvégén változatosabb, időnként szeles, pár fokkal hűvösebb idő a legvalószínűbb.

Címkék: UV-B, ásványvíz, vasútállomás, riasztás, előrejelzés, egészségügyi anyagok