Keddre harmadfokú figyelmeztetés érvényes a tartós hőség miatt. Esténként sem hűl le az idő. Az UV-B sugárzás Dél-Magyarországon lesz a legerősebb, emiatt 11 és 15 óra között egyáltalán nem ajánlott napozni.

Hétfőn extrém magas, 8,1-es UV-B sugárzás várható Somogy megyében. A hőség miatt másodfokú riasztás van érvényben. Kaposváron 32 fokot mérhetünk napközben.

15 perc alatt leéghetünk a napon, ezért a déli órákban ne tartózkodjanak a napon, keressék az árnyékos helyeket! A megnövekedő folyadék és sóveszteség miatt fogyasszunk sok ásványvizet!

Ahogyan az origo is megírta, az UV-B sugárzás Dél-Magyarországon lesz a legerősebb, emiatt 11 és 15 óra között egyáltalán nem ajánlott napozni.

Kedden folytatódik a kánikulai idő és a szikrázó napsütés. Csak néhol jelenhet meg kevés gomolyfelhő az égen, 30-35°C közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. A középső tájakon időnként megélénkülhet a délkeleti szél.

A hőség miatt második fokozatú (narancs színű) figyelmeztető előrejelzést adott ki az egész országra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Kedden még nagyobb lesz a forróság. Az Alföldre és Budapest környékére harmadfokú figyelmeztetés érvényes, mert a középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakul. A figyelmeztetést összesen hét megyére adta ki az OMSZ. A folytatásban is forró időre kell számítani: szerdán és csütörtökön 36 fok lesz a maximum hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos 2012. június 18-tól kezdődően kihirdette a hőségriasztás II. fokozatát, mely várhatóan 2012. június 21-ig tart.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügi Szakigazgatási Szerve erről haladéktalanul tájékoztatta a Somogy Megyei Védelmi Bizottságot, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot valamint az OMSZ Regionális Mentőszervezetét.

Szakigazgatási szervünk emellett a szükséges intézkedések meghozatalára kérte a megyében lévő fekvőbetegellátást nyújtó egészségügyi intézményeket.

Ajánlások fekvőbeteg ellátó intézmények részére
·    a gyakoribb hőmérőzés (a testhőmérséklet emelkedésének ellenőrzése, illetve annak meggátlása – borogatás, gyakori test lemosás)
·    fokozott folyadékpótlás
·    a gyakoribb ágyneműcsere,
·    a meleget kísérő ájulásos tünetekre felhívni a betegek és a személyzet figyelmét,
·    a hőség miatti bőrkiütések figyelemmel kísérése és annak ellátása,
·    a krónikus betegségben szenvedõk (hypertonia, krónikus vese- és májbetegek, cukorbetegek, stb.) fokozott figyelemmel kísérése,
·    az egyes kórképekben alkalmazott gyógyszerek – a hõség miatt kialakuló – hatásváltozásának figyelemmel kísérése (pl.: béta blokkolók, antihistaminok, antidepresszánsok)
·    a nem sürgős műtétek – a beteggel történt megbeszélés után – esetleges halasztása, ha tartós fekvés a beavatkozás következménye,
·    az elektrolitok ellenőrzése mindazon betegségekben, ahol a fokozott sóvesztés kockázati tényezőt jelent,
·    a szakmai szabályok figyelembe vételével, a fokozott környezeti hőhatás miatt kerüljön előtérbe az adott kórképek ellátása.
·    a munkabeosztás ésszerű megszervezése, a munkatársak megfelelő pihenése biztosítása a túlzott megterhelés elkerülése miatt.
·    az osztályokon korai szellőztetés, ventillátorok beállítása, korai sötétítés a déli oldalakon.
·    a súlyos betegek légkondicionált őrzőben történő elhelyezése.
·    a műtétre váró esetek légkondicionált elõkészítõben, illetve az ambuláns ellátásra szorulók légkondicionált folyosón történõ elhelyezése.
·    megfelelő mennyiségű védőital kiosztása az ápoló személyzet és az ápoltak között, ill. a hűtőkapacitást megnöveltük.
·    műszaki ügyelet megerősítése, a folyamatosan működő légkondicionálók meghibásodása esetére.

A kiértesített intézmények számára javasoljuk, hogy a rendelkezésükre álló lehetõségek (fizikai és szervezési adottságok) birtokában minden tőlük telhetőt tegyenek meg a területükön átmenetileg vagy állandóan tartózkodó sérülékeny csoportok, személyek hõség-védelme érdekében – a hõség-védelem mind az intézmény munkatársaira, mind a befogadott személyekre az érintettség mértékében egyaránt kell vonatkozzon.

Időjárási front továbbra sincs az ország felett. Az egyre melegebb időben viszont sok folyadékot veszíthet a szervezet, érdemes rendszeresen vizet, ásványvizet, gyümölcslevet inni. Országos átlagban is nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, emiatt már 15-17 perc alatt is leéghet a bő. Az ÁNTSZ ilyen sugárzási szint mellett egyáltalán nem ajánlja a napozást 11 és 15 óra között. Az UV-B sugárzás Dél-Magyarországon, nagyjából a Csurgó-Pécs-Baja-Szeged vonal mentén lesz a legerősebb.

Szerdán is igazi hőségre, sok napsütésre van kilátás, de nyugaton és északkeleten néhol frissítő zápor, esetleg zivatar már előfordulhat. A Dunántúlon élénk lesz a déli, délkeleti szél.

uvb extrém riasztás

Nézze meg videónkat!

 

 

Címkék: UV-B, extrém, riasztás, hőmérséklet, egészségügyi anyagok, előrejelzés