Folyamatosan érkeznek az Országos Környezetegészségügyi Intézethez a szabadvízi fürdőhelyekről szóló vízminőségi adatok. Az OKI honlapján található térképes kereső jelenleg 135 strandról ad információt, és a lista a következő hetekben várhatóan még bővülni fog - közölte Facebook oldalán az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A térkép a http://oki.antsz.hu internetes oldalon, a Fürdővíz menüpontra kattintva érhető el. A település megtalálását egy kereső is segíti, de aki az összes kijelölt szabadvízi fürdőhelyet egyszerre látni szeretné a térképen, hagyja üresen a mezőt és úgy kattintson a keresés gombra.

A térképen szereplő fürdőhelyeken a mérési eredmények kivétel nélkül a „megfelelő" kategóriába estek. Legutóbb a Békés megyei Gyomaendrődről és a Vas megyei Gersekarátról érkeztek be mérési eredmények, ezek már júniusi adatok. Május végi, tehát múlt heti adatok vannak sok balatoni fürdőhelyről, de például Kisköréről, Orfűről és két Duna menti holtágról, Fadd-Domboriból és Bajáról is – ezek is kivétel nélkül „megfelelő" besorolást kaptak. A térképes keresőben megtalálható adatok már mind a 2012-es mérések eredményeit tükrözik.

Fontos megjegyezni, hogy a térképen szereplő információ nem azonos a fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítésével. Ez utóbbi ugyanis négy év bakteriológiai vizsgálati eredményi alapján áll össze, egy bonyolult számítási képlet alapján, ami nem csak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesz figyelembe, hanem a vízminőség változásait is követi. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely. A lista a http://oki.antsz.hu/documents/termeszetes_furdovizek.pdf internetes címen található meg. A térképes keresőben mindig a legutóbbi mérés adatait teszi közzé az Országos Környezetegészségügyi Intézet, és azt adják meg, hogy egy-egy szabadvízi fürdőhelyen a vízminőség megfelelő vagy nem megfelelő.

A szabadvízi fürdővizek esetében a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt. A tavakon a vízvirágzásra figyelnek még, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodására utal. A vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre utalhatnak.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavak). Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Forrás: weborvos.hu

Címkék: fürdővizek, fürdővíz, kiváló, minősítés, , Balaton, egészségügyi anyagok