A kártékony kis vérszívó hatalmas problémákat tud okozni, ha fertőzött. A Lyme-kór bénulást, a kezeletlen agyhártyagyulladásban pedig a felnőttek harmada akár bele is halhat.   

Minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha felfedezzük magunkon a kullancsot. Akkor is, ha nem érzünk semmi tünetet.

- Az égvilágon semmit nem éreztem, és a közérzetem jó volt, se lázam, se fejfájásom nem volt - mondta Sarkadi Imréné.

A kaposvári kórházban naponta 5-6 kullancscsípéses beteg jelentkezik vizsgálatra.

A Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, dr. Papp Erzsébet elmondta: - jelenleg is kezelünk kullancs-encephalitis beteget, illetve megnőtt szakambulanciánkon a kullancscsípés miatt jelentkező betegek száma. -

Somogy a hatalmas erdőségeinek köszönhetően a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Manapság már a városokban is megjelentek a kullancsok.

- 2010-ben 164 megbetegedést jelentettek, Lyme-kór megbetegedést. 2011-ben valamivel kevesebbet, csak 120 körül - mondta a Népegészségügyi Szakigazgatási Hivatal járványügyi osztályvezetője, Hábelné dr. Varga.

A gyógyszertárakban azt tapasztalják, hogy a gyerekeknek megveszik az oltóanyagot, de a felnőttek még kevésbé védekeznek.

- Mivel a kullancsok többféle betegséget is terjesztenek, és ebből jelen pillanatban védőoltással csak a vírusos megbetegedés ellen tudunk védekezni, a bakteriális fertőzés ellen nem, ezért a legcélszerűbb mindig a kullancscsípés megelőzése - mondta a Berzsenyi Patika gyógyszerész, ügyvezetője, Müller Ádám.

TAJ-kártyával a felnőtteknek 2115, a gyerekeknek 1750 forintba kerül egy ampulla. Általában 3 kell a biztos védekezéshez. Aki már beoltatta magát, annak pedig az emlékeztető oltásra hívják fel a figyelmét.

Nézze meg erről készült videónkat:

 

 

Címkék: kullancs, hepatitis, terjed, fertőz, betegség, egészségügyi anyagok