1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított. Rá emlékezve ünneplik minden évben az ápolók nemzetközi napját.

- Hálás vagyok azért, hogy közszolgaként a munkatársuk lehetek, mert nap mint nap azt hallom a kaposváriaktól, hogy Önök azok, akik a nehezebb pillantokban bíztatást és erőt adnak.

Kaposvár polgármestere két alapellátásban dolgozót részesített elismerésben. Szabó Katalin a 17. számú iskolafogászati körzet asszisztense, emellett hét éve minden szombat, vasárnap és ünnepnapon, a fogászati ügyeleten dolgozik. Balogh Jánosné Maza Judit pedig a 4. számú háziorvosi körzeten dolgozik ápolónőként és üzemorvosi asszisztensként.

A szóbeli elismerés azonban sokszor nem elég. Évente ezért körülbelül ezren hagyják el az országot. Többen, mintha az egész kaposvári kórház ápoló gárdája egyszerre állna fel.

- Sajnos a magyar egészségügy azzal a sajátos helyzettel rendelkezik, hogy ápolónő nincsen, akit fel tudnánk venni - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház megbízott ápolási igazgatója, Vargáné Petes Gyöngyi.

A legtöbb ápoló az uniós tagállamokba megy dolgozni, havonta 10-szer annyi pénzért, mint amit itthon keres.

- A nyomor szint alatt vergődnek, amikor nettó 60 ezer forintot kapnak 40 év ápolás után, nem azért megy el Magyarországról, mert nem szeretne itt élni, hanem mert éhen hal - foglalta össze a Magyarországi Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Cser Ágnes.

Az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete szerint azonnali megoldásra van szükség, mert hamarosan nem országos nővér hiány lesz Magyarországon.

Címkék: ápoló, elismerés, Szita Károly, polgármester, nap, egészségügyi anyagok