Budapesten, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye teljes területén, Pest és Fejér megye nagy részén, továbbá Veszprém megye több kistérségében is másdofokú risztás lépett életbe. Ezeken a helyeken az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó, viharos széllökések lehetnek.

vihar


Ezek mellett a délnyugati területeket leszámítva, az ország valamennyi térségében elsőfokú riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezekben a térségekben is erős, akár az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre kell készülni.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton az egész országban szeles idő várható. Ezért Vas, Baranya, Csongrád és Békés megyében elsőfokú, a többi 15 megyében és a fővárosban másodfokú figyelmeztetés van érvényben a viharos szél miatt.

Szombat délelőtt az északi és a keleti megyékben egyre többfelé viharossá (65-95 km/h) fokozódik a nyugati, az esti óráktól a Dél-Dunántúlon pedig az északira forduló szél, amely továbbra is okozhat por- illetve homokvihart. Napközben északon, északkeleten, este délnyugaton 100 km/h körüli széllökés is előfordulhat. Késő délután, este délnyugaton (főként a határ mentén) néhol zivatar is kialakulhat, 90 km/h-t meghaladó széllökéssel, illetve jégdarával.

Vasárnap is nagyrészt szeles idő lesz: az északi, északnyugati szél legerősebb lökései a nap folyamán még 70-80 km/h körül várhatók, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. Napközben elsősorban északkeleten fordulhat elő zápor (jégdarával).

Forrás: met.hu

Címkék: széllökés, szombaton, ország, szél, vihar, Somogy, egészségügyi anyagok