Hajdú megye vezeti a munkabalesetek számát a maga 33 százalékával. A második helyen Komárom áll 28 százalékkal, mögötte pedig Csongrád 24 százalékkal. A halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma a felére csökkent Somogy megyében és Budapesten. Előbbiben 6-ról 3-ra, utóbbiban 10-ről 5-re csökkent a tragédiák száma. A legjobb helyen Tolna és Szolnok megye áll, hiszen ott nem történt halálos munkabaleset.

Az ágazatokat tekintve a biztonsági, vagyonvédelmi tevékenységek körében tapasztalható kismértékű növekedés a munkabalesetek számában. A feldolgozóiparban viszont feltűnően csökkent a sérülések száma.

Továbbra is a gépipar a legveszélyesebb ágazat, ezt követi a feldolgozóipar és a kereskedelem, szállítás, raktározás.

Az NMH közleményében kifejtette: A gépipar és a mezőgazdaság kivételével minden ágazatban csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma. A mezőgazdaság a legtöbb halálos áldozatot követelő nemzetgazdasági ágazattá vált az építőipart követően. A baleseti számok változásaihoz nagyban hozzájárult az építőipar esetében az ágazatra jellemző visszaesés, a szállítás területén pedig nem hagyhatóak figyelmen kívül a közúti közlekedés szabályainak illetve az ellenőrzések szigorításának a hatásai sem.

A legtöbb munkabaleset a kiegészítő munkavégzések során következett be, valamint nagyobb eséllyel sérülnek meg a friss képesítéssel rendelkező munkavállalók, vagy a hosszú idő után újra munkába álló dolgozók. Ennek oka legtöbbször a hiányos munkavédelmi oktatás, valamint a legalapvetőbb munkavédelmi szabályok betartásának és betartatásának a hiánya.

A halálos munkabalesetek több mint egyharmada mikrovállalkozásoknál történik, mely összefügghet a biztonságtudat és felelősségtudat hiányával - írha az NMH.

Az adatok szerint 2011-ben Baranyában betegedtek meg a legtöbben a munkahelyeken (80 fő). A képzeletbeli dobogó második fokán Borsod-Abaúj-Zemplén megye (52 fő), harmadik fokán pedig a főváros (25 fő) áll. Zalából és Békésből egyáltalán nem jeleztek megbetegedést.

A legtöbben fertőző-, légzőrendszeri- és bőrbetegségek, valamint zajártalom miatt kényszerültek táppénzre.

(MTI)

Címkék: munkahelyi, megye, halál, statisztika, egészségügyi anyagok, baleset