Összevonják a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházzal, és ezzel együtt megszűnik a nemrég korszerűsített, műszerekkel jól ellátott gyermekosztály.

Mivel a marcali kórház önállóan nem képes megfelelni a szakmai kollégiumok által megszabott minden feltételnek, a struktúraváltás ára a megyei kórházzal való teljes integráció - mondta Antal Gabriella főigazgató az MTI-nek. Hozzátette: a változás két hónapon belül várható, cserébe az intézményfejlesztési forrásokat kap, amelyeket a sürgősségi, a nappali és a krónikus ellátásra használnának.

A kórházak jövőbeni működtetésért felelős központi szervezet, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) úgy adta tovább a döntéshozóknak az új struktúra tervezetét, hogy abban már nem szerepel ágyszám csecsemő- és gyermekellátásra. A főigazgató szerint ez az új rendszer egyetlen hátránya. Azaz a gyermekosztály jelenlegi, osztályos bentfekvéses ellátása megszűnik, úgynevezett „nappali kórházi" ellátás lesz, munkaidőn túl pedig a mostanival megegyező gyerekgyógyászati ügyelet, azaz sürgősségi ellátás - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: így is lehetőség lesz a gyerekek akár többórás megfigyelésére, kezelésére, de el kell dönteni, hogy a betegek a kezelés után otthonukba bocsáthatók-e, vagy tovább kell küldeni őket a kaposvári kórház gyermekosztályára.

Antal Gabriella közölte: az osztályokat érintő szakmai kollégiumi besorolásokat illetően egyelőre csak közvetett információkkal rendelkezik, azaz ismeri a tervezetet, de hivatalosan a miniszteri rendelet még nem jelent meg. Ha végleges döntés lesz, megteszik a szükséges intézkedéseket - jelezte a főigazgató.

Forrás: MTI, szakszervezetek.hu

Címkék: Antal, önállóság, megszűnik, marcali, kórház, egészségügyi anyagok