Újabb tömbje újult meg a Kaposi Mór Oktató Kórháznak. A 20 ezer négyzetméteres épületet ma adták át. A gép-műszer beszerzések után várhatóan május elsején kezdik meg itt a gyógyítást.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás első ütemének záró rendezvényén Molnár Ágnes elmondta, hogy a Kaposi Mór Kórház a Kormány két nagyszabású tervének találkozásában válik igazán korszerű intézménnyé: a Semmelweis-terv a magyar egészségügyi ellátási rendszer megújításának a programja, az Új Széchenyi Terv pedig a fejlesztéseké.

Kaposi mór oktató kórház

Az államtitkár az egészségügy megújításában kitűzött célok között említette a rövidebb várólistákat, a biztonságosabb és minőségi ellátást, a javuló kapacitást, a gazdaságosabb és hatékonyabb működést. „Most már az eszközök is világosak: közvetlen állami jelenlét, térségi ellátórendszer szervezése, korszerűbb járóbeteg-ellátás, a rendszertelen viszonyok helyett világos szintek és gyorsabb betegutak” – ismertette Molnár Ágnes, hozzátéve, hogy a Kormány feladata az, hogy az eszközöket és a támogató környezetet biztosítsa. „Kaposváron a vágyból valóság lesz, egy 21. századi megoldásokat felvonultató kórház, térségi központ épül”- jelentette ki Molnár Ágnes.

Újabb tömbje újult meg a Kaposi Mór Oktató Kórháznak. A 20 ezer négyzetméteres épületet ma adták át. A gép-műszer beszerzések után várhatóan május elsején kezdik meg itt a gyógyítást.

Tavaly januárban tették le az alapkövét és alig több mint egy év alatt elkészült az új tömb. Ide költözött a csecsemő és gyermekosztály, az onkológiaiai centrum, a szemészet és a bőrgyógyászat, valamint több járóbeteg szakrendelés.

A fejlesztésnek köszönhetően legalább 400 ezer embert tudnak itt ellátni. A kórház vezetése szolgáltató szemléletet akar meghonosítani az intézményben.

- Ez az új épület ez meghatározó a kórház történetében is azt gondolom, és a mindennapjainkban is. Hiszen nem csak a betegeinknek nyújt európai színvonalon egy abszolút komfortos, modern, új betegellátási helyet, hanem a 2 ezer munkatársunknak is – a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai igazgatója, Moizs Marianna.

A 20 ezer négyzetméternyi épület mintegy 4 milliárd forintba került, további 500 millió volt a gép-műszer beszerzés. A kaposvári kórház fejlesztése az egészségügy átalakításának része.

- Legelőször őszintén szembe kell nézzünk a problémákkal. Tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi ellátórendszer a rendelkezésre álló forrásokból nem elégséges ahhoz, hogy a szakmai elvárásoknak megfelelően tudjuk Magyarország lakkosságát gyógyítani. Ennek megfelelően nyilván többletforrásra szükség van, de a többletforrások mellett szükség van a rendszer átalakítására is – mondja a Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő.

A Kaposi Mór Oktató Kórház tömbösítésével felszabadul a déli oldal. Az elavult épületek idővel eltűnnek és új célt kap a terület. A város azonban nem enged akármit felépíteni ott.

- Vannak rajta műemlék jellegű épületek, illetve műemlékek, azokat meg kell őrizni. A város nem fog olyant támogatni, amely plusz forgalmat hoz erre a területre. Nagyon túlzsúfolt forgalom szempontjából is a kórház és a környéke, nem enged mást építeni oda csak parkolókat és parkot – mondja Szita Károly Kaposvár polgármestere.

Az új tömb várhatóan május elsejétől várja a betegeket. Addigra már a következő ütem munkáit is elkezdik. Újabb két szárny épül fel 8 ezer négyzetméteren. Itt további fekvőbeteg osztályok kapnak helyet, valamint például a patológia és a konyha.

 

 


A 166 éve működő Kaposi Mór Oktató Kórház a térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye, amely közel 400 ezer lakost lát el 24 órában. A 12 milliárd forintos összköltségű, nagyszabású fejlesztési projekt lényege egy több, mint 34 ezer négyzetméter alapterületű, a kor színvonalának megfelelő tömbkórház megépítése. Ennek során több régi, rossz állapotú épületet elbontanak és újakat alakítanak ki, valamint tömbrehabilitációra és egységes szerkezetű járó- és fekvőbeteg ellátórendszer létrehozására kerítenek sort.

A tavalyi év végéig mintegy 900 magyarországi egészségügyi projekt részesült együttesen 300 milliárd forintos kormányzati támogatásban. A Kormány döntése alapján az Új Széchenyi Terv keretében összesen több mint 137 milliárd fejlesztési pénz áll rendelkezésre 2011 és 2013 között, és a múlt év végén elindult fejlesztési program 11,5 milliárd forintos forrásából mintegy 200 új mentőautó megvásárlását teszi lehetővé.

A Kaposi Mór Oktató Kórház – Kaposvár város, Somogy megye és a Dél-Dunántúli térség fejlesztési programjaival összhangban készült – fejlesztési koncepciójának lényege komplex tömbfejlesztési program, melyet a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázati konstrukcióinak megfelelően három, önállóan is megvalósítható és működőképes projektként választottak szét.

A legnagyobb beruházás, az Északi tömbépület és a Diagnosztikai épület megépítésének alapjául „A
súlyponti Kaposi Mór Oktató Kórház komplex infrastruktúra fejlesztése az integrált Somogy megyei, balatoni egészségügyi ellátórendszer érdekében” című, „Pólus” program szolgál.

A beruházás költségvetése 12.3 milliárd Ft.

Az Északi tömb első ütemében tervezett négy szárnyát pénteken adták át. 2012. áprilisától már működik.

Kaposi mór oktató kórház


A beruházás a II./a ütemmel folytatódik, amely további 10.438 m2 alapterület megépítését jelenti.

A Sürgősségi Betegellátó Centrum korszerűsítése „A Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi betegellátó osztályának Sürgősségi Betegellátó Centrummá fejlesztése az integrált Somogy megyei és regionális sürgősségi ellátórendszer kialakítása érdekében” című pályázat keretében valósult meg. A pályázat végső pénzügyi elszámolása folyamatban.

A „Pólus” projekt befejezésének és az IMS szerkezetű Műtéti Tömb III. ütem felújításának forrása
tervezetten uniós projekt.

Kaposi mór oktató kórház


A 166 éve működő Kaposi Mór Oktató Kórház, közfinanszírozású és költségvetésből gazdálkodó egészségügyi közintézmény. A megye legnagyobb egészségügyi szolgáltatója és foglalkoztatója. A térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye. Feladata csaknem 400 ezer lakos folyamatos, 24 órás ellátása.

2011.12.31-ig a Kórház fenntartója a Somogy Megyei Önkormányzat volt, 2012.01.01-től a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vette át a fenntartói feladatokat.

Kaposi mór oktató kórház


Az intézmény gyógyító-megelőző betegellátó tevékenységét a beruházás előtt csaknem 100 épületben, 5 fő telephelyen látta el. A szakfeladatokhoz rendelt kapacitástérkép alapján 812 aktív és 447 krónikus ágyon, 26 aktív és 10 krónikus osztályon folyik az ellátás, 54 klinikai szakmai profil együttes működésével. A járóbeteg szakellátás 123 szakrendelés, szakambulancia és gondozó között oszlik meg.

Kaposi mór oktató kórház


Kaposi Mór Oktató Kórház: több telephelyen működött, épületei szétszórt pavilonrendszerűek, jelentős mértékben elavultak és korszerűtlenek voltak, költséghatékony üzemeltetésük nem volt megoldható, állaguk sok esetben gátolta a korszerű technikák befogadását, korszerű rendszerek és munkafeltételek kialakítását.

Elsősorban a szükségleteken alapuló, kiemelt szakmai programok infrastruktúráját fejlesztették,
felölelve a diagnosztikai, a terápiás, a hotelszolgáltatási és az info-kommunikációs infrastruktúrát, így: a szív- és érrendszeri megbetegedések ellátását, sürgősségi ellátást (TIOP 2.2.2., SO1, beleértve a gyermeksürgősségi ellátást, amelyet 2011 októberében adtak át), egyéb gyermekellátást, onkológiai ellátást, speciális ellátásokat: szervátültetést, élődonorból szervnyerést, központi műtőegységet, központi intenzív ellátást, központi diagnosztikát (labor, képalkotó eljárások), patológiát.

A beruházási koncepció végleges változatának elkészítését többéves előkészítő tevékenység előzte meg, melynek 300 millió forintos forrásigényét a Kórház biztosította.

Szakmai tanulmányok készítése 2003-tól kezdődően: a Kórház szakmai fejlesztési tervei, előzetes megvalósíthatósági tanulmány, környezetvédelmi hatástanulmány (ezek összehangolása Kaposvár város egészségtervével, Somogy megye középtávú egészségügyi stratégiai tervével és a Dél-Dunántúli térség regionális egészségfejlesztési tervével).

Építészeti tervdokumentáció készítése 2005-től kezdődően: előkészítő tervműveletek, építési engedélyezési tervdokumentáció, engedélyeztetés, a pályázati kiírás megjelenése után a dokumentáció átdolgozása és újraengedélyeztetése.

A pályázati felhívás 2007. december 20-án jelent meg, az első körös pályázati dokumentációt 2008. június 30- án nyújtotta be a Kórház.

Az Irányító Hatóság a Kormány jóváhagyásának megfelelően 2009. február 18-án 11.138.825.916 forint feltételes (első körös) támogatási döntésben részesítette a pályázatot.

A hat hónapos projektfejlesztési időszakot három hónap alatt teljesítve, a pályázók közül elsőként, 2009. május 18-án nyújtotta be a Kórház a második körös dokumentációt. 2009. június 30-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának főigazgatója 11.130.403.212 forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot.

A Támogatási Szerződést 2009. július 24-én kötötte meg a Kórház és a Strukturális Alapok
Programiroda (a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nevében eljárva).

A kórház rövid bemutatása:

A pályázati felhívás 2007. december 20-án jelent meg, az első körös pályázati dokumentációt 2008. június 30- án nyújtotta be a Kórház.

Az Irányító Hatóság a Kormány jóváhagyásának megfelelően 2009. február 18-án 11.138.825.916 forint feltételes (első körös) támogatási döntésben részesítette a pályázatot.

A hat hónapos projektfejlesztési időszakot három hónap alatt teljesítve, a pályázók közül elsőként, 2009. május 18-án nyújtotta be a Kórház a második körös dokumentációt. 2009. június 30-án a Nemzeti Fejlesztési
Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának főigazgatója 11.130.403.212 forint összegű
támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot.

A Támogatási Szerződést 2009. július 24-én kötötte meg a Kórház és a Strukturális Alapok
Programiroda (a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nevében eljárva).

A működési hatékonyság fejlesztése érdekében tömbrehabilitációra és egységes szerkezetű járó- és fekvőbeteg ellátórendszert alakítottak ki. Az Északi telken 12 épületet elbontottak, így a Műtéti
Tömbtől a keleti telekhatárig az új épületek számára megfelelően nagy terület állt rendelkezésre. A bontásra kijelölt épületek állaga egyik esetben sem érte el a ma elfogadható műszaki színvonalat.

A projekt lényege a 34.262 m2 alapterületű, a kor színvonalának mindenben megfelelő ellátást
nyújtani képes tömbkórház megépítése (egyidejűleg 32.810 m2 kerül lebontásra / átadásra / megszüntetésre). 2010 júniusában megjelent a kivitelezés 1. ütemére vonatkozó közbeszerzési kiírás. Az eljárás sikeresen lezárult, a Kórház és a Kivitelező Konzorcium 2010. december 7-én szerződést kötött.

A 2011. január 4-i alapkőletételtől kezdődően a kivitelezés egyre növekvő ütemben, fennakadások nélkül zajlott, mindez egy folyamatosan működő kórházban. A beruházás most lezárult I. ütemében 23.824 m2 új épület készült el, melyből a „D” jelű Diagnosztikai épület 4.862 m2, az Északi tömb négy szárnya 18.962 m2. Az épületben központosított gazdasági, logisztikai egységek, járóbeteg ellátó és diagnosztikai egységek, valamint fekvőbeteg ellátó egységek kapnak helyet. 2011. október 20-án a „D” épület átadásra került, 2012. január 1. óta itt működik az Intézeti  Gyógyszertár, a Központi Laboratórium, az Izotóplaboratórium, a 20 ágyas Nephrológiai Osztály, valamint ide fog költözni az Országos Vérellátó is.

Az Északi tömb első ütemében tervezett négy szárnyát pénteken adták át. 2012. áprilisától már működik.

A beruházás a II./a ütemmel folytatódik, amely további 10.438 m2 alapterület megépítését jelenti.

A fajlagosan jobb energetikai paraméterekkel rendelkező és épületgépészeti technikákkal ellátott új épületekben jelentős energiamegtakarítás érhető el. Alternatív energiaforrások és költséghatékony technológiák kerültek betervezésre, többek között napkollektorok.

2010 júniusában megjelent a kivitelezés 1. ütemére vonatkozó közbeszerzési kiírás. Az eljárás sikeresen lezárult, a Kórház és a Kivitelező Konzorcium 2010. december 7-én szerződést kötött.

A 2011. január 4-i alapkőletételtől kezdődően a kivitelezés egyre növekvő ütemben, fennakadások nélkül zajlott, mindez egy folyamatosan működő kórházban.


A beruházás most lezárult I. ütemében 23.824 m2 új épület készült el, melyből a „D” jelű Diagnosztikai épület 4.862 m2, az Északi tömb négy szárnya 18.962 m2.


Az épületben központosított gazdasági, logisztikai egységek, járóbeteg ellátó és diagnosztikai egységek, valamint fekvőbeteg ellátó egységek kapnak helyet.


2011. október 20-án a „D” épület átadásra került, 2012. január 1. óta itt működik az Intézeti Gyógyszertár, a Központi Laboratórium, az Izotóplaboratórium, a 20 ágyas Nephrológiai Osztály, valamint ide fog költözni az Országos Vérellátó is.


Az Északi tömb első ütemében tervezett négy szárnya a mai napon átadásra kerül, a működés
megkezdése 2012. április. A beruházás a II./a ütemmel folytatódik, amely további 10.438 m2 alapterület megépítését jelenti. A fajlagosan jobb energetikai paraméterekkel rendelkező és épületgépészeti technikákkal ellátott új épületekben jelentős energiamegtakarítás érhető el. Alternatív energiaforrások és költséghatékony technológiák kerültek betervezésre, többek között napkollektorok.


A „ A projekt összköltségvetése 12.367.114.680 milliárd forint, ebből a szükséges 10% önerőt (1.236.711.468 forint) 2011. december 31-ig a Somogy Megyei Önkormányzat biztosította. 2012. január 1-től az önrész biztosítása az új fenntartó, a GYEMSZI feladata.


A projektből biztosított forrás döntő része (10.862.029.960 Ft) építészeti beruházás, melyből a most lezárult I. ütem értéke 8.145.158.960 Ft.


A beruházás során összesen 235 db műszer kerül beszerzésre bruttó 839,46 millió forint értékben, melyből 192 db bruttó 779 millió forint értékben már beszerzésre került. Javult az intézményi működés hatékonysága, a technológiai, az üzemeltetési és szakmai erőforrások koncentrációja.


A szükségleteken alapuló, kiemelt szakmai programok infrastruktúrájának fejlesztése megvalósul.
A súlypont áthelyezésre kerül a fekvőbeteg ellátásról a járóbeteg ellátásra.
A magas progresszivitású és/vagy speciális, korszerű szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés feltételei biztosítottak.

A kapacitásrugalmasság javult, a szűkös, osztott kapacitások kihasználása optimalizált lesz.
A beruházási program egy XXI. századi szolgáltató szemléletű, 400 ezres lakossági kört ellátó, 24 órás folyamatos, poliklinikai működésű kórház kialakítását célozta meg. Az építési koncepció lehetővé tette a betegforgalom szétválasztását, tágas, világos várótermek kerültek kialakításra, melyekhez a betegek kényelmét, gyógyulását segítő kiszolgáló funkciók kapcsolódnak.

Az újonnan épített infrastruktúra alkalmas a legkorszerűbb technikák befogadására, és a korszerű beteg- és szervezetirányítási rendszerek alkalmazására, a munkafeltételek magas minőségű kialakítására. Nem utolsósorban a most átadott kórházi beruházás méltó környezetet teremt a gyógyításnak, lehetőséget nyújt arra, hogy a lakosság európai színvonalú gyógyítási környezetben nyerje vissza egészségét, az orvosok és ápolók ennek során kiemelt szakmai szolgáltatást nyújtsanak, amelyre a térség, a megye és a megyeszékhely is büszkén tekinthet.

Címkék: tömb, északi, kaposi, mór, oktató, beruházás, egészségügyi anyagok