Több százra tehető azoknak a betegeknek a száma, akik nem járnak rendszeresen orvoshoz, akik után üzengetni kell, vagy értesíteni valamilyen módon.

Régen úgynevezett törzskartonokon vezették a beteg adatait, köztük azt is mikor járt utoljára orvosnál. 40 éves korig 3 évente, 40 és 60 év között 2 évente, 60 év fölött évente kell megjelenni. Manapság már minden számítógépen van. Ezt ellenőrzi az egészségbiztosítási pénztár is. Somogyban eddig 33 háziorvosnál jártak. Horváth Ágotát például több tízezer forintra büntették, mert találtak nála olyan beteget, aki régen volt vizsgálaton.

- A beteg 2009-ben volt nálam utoljára. Természetesen megpróbáltuk értesíteni, hogy vannak kötelezettségei és, hogy meg kellene itt nálam jelenni, de a betegtől nem kaptunk visszajelzést, nem érkezett vissza - mondta Szabóné dr. Horváth Ágota háziorvos.

Az OEP ezt úgy értelmezi, hogy 3 éven át jogosulatlanul kapta meg a háziorvos a beteg után járó havi 140 forintos finanszírozást. A kamatozott összeget elvonják a háziorvos finanszírozásából.

A betegek, ha nem muszáj, ritkán járnak orvoshoz.

- Hát régen voltam már nagyon, fél évenként - mondta Buzási Lajos.

Szilvási Zoltán szükségesnek tartja a rendszeres vizsgálatokat, de -ahogy mondja- nem lehet a beteget arra kényszeríteni, hogy felkeresse őt. Csak levelet írhatnak, amelyben emlékeztetik a beteget arra, hogy ideje lenne megjelennie a rendelésen.

- Hangsúlyozom, hogy ez egy hasznos és jó dolog, de nagyon sokan úgy fogják érezni, hogy zaklatás. Nem akarnak bemenni, nem akarnak sorban állni, nem érnek rá - mondta dr. Szilvási Zoltán háziorvos.

Az ajánlott levél ára 345 forint és esetenként akár több százat is fel kell adni egy évben. Erre sem pénz, sem munkaerő nincs az orvoskamara megyei vezetője szerint.

- Az, hogy ők plusz munkát vállaljanak, hogy az egészséges emberekre is időt szakítsanak az nem fér bele az idejükbe, hisz most is betöltetlen praxisok vannak országszerte és ezeknek a kollegáknak a munkáját is el kell végezni - mondta telefonon a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, dr. Andrásofszky Zsolt.

Az OEP álláspontja szerint azt, aki nem jelentkezik az orvosnál ki kell jelenteni a körzetből. Arról azonban nem szól a szabály, hogy ezek után mit kezdjen vele az orvos, ha egyszer csak megjelenik betegként, aki ellátást kér.

Címkék: megvonás, háziorvos, OEP, beteg, látogatás, egészségügyi anyagok