A 8. héten 2,5x több megbetegedést jelentettek, 100 000 lakos közül 181 fordult influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz. A kistérségi intézetek területi morbiditási értékeire is a nagymértékű emelkedés jellemző, a járványküszöböt 3 intézet (a Nagyatádi, Barcsi, Csurgói, a Kaposvári, Kadarkúti, és a Marcali, Fonyódi, Lengyeltóti Intézetek) területén haladja meg. A legmagasabb morbiditási értéket a Kaposvári, Kadarkúti Kistérségi Intézet területén regisztrálták, itt majdnem a háromszorosára emelkedett a megbetegedések száma. A betegek 44 %-a  a 0-14 éves korosztályból került ki, közülük is leginkább a kisiskolások érintettek (6-9 éves korosztály).   

Két közösségi járvány jelentettek: a Marcali Városi Kórház - Rendelőintézet Belgyógyászati Osztályán február 20.-a óta 6 fő ápoltnál, a Kaposi Mór Oktató Kórház Mozgásszeri Rehabilitációs Osztályán február 17.-e óta 21 ápoltnál jelentkeztek influenzaszerű tünetek. Mindkét egészségügyi intézmény saját hatáskörben az egész kórházra kiterjedő látogatási tilalmat rendelt el. Influenza vírust megyénk területén eddig nem mutattak ki.  A két járványból levett minta, illetve az orvosaink által beküldött minták feldolgozása folyamatban van.

Somogyban még nem mutattak ki influenza vírust a jelentett adatok változásából (kisiskolások érintettek, a betegforgalom egyre nagyobb százalékát teszi ki az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, a morbiditás hirtelen nagymértékű emelkedése, közösségi járványok előfordulása) arra következtetnek, hogy a megbetegedéseket nagy valószínűséggel influenza vírus okozza.

Somogy megyében közepes intenzitású influenzajárvány zajlik -  derül ki a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatójából.



Címkék: közepes, egészségügy, influenza, járvány, Somogy, egészségügyi anyagok