Ez komoly pazarlást jelent a családoknak és a központi ellátórendszernek is, hiszen a legtöbb készítményhez állami támogatással lehet hozzájutni. A január óta érvényes és a csütörtökön életbe lépő jogszabály módosítások ezt a kialakult helyzetet kívánják megszüntetni.

A március elsejétől életbe lépő szabály szerint az orvos alapesetben maximum 30 napi gyógyszeradagot írhat fel egy receptre.

Megfelelő indokoltság esetén – kivételesen betegellátási érdekből - az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet 1 hónapnál nagyobb mennyiséget, ha az eddigi szabályozásnak megfelelően a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti a 30 napi adagot meghaladó gyógyszerrendelés indokát, megjelöli a gyógyszerrel ellátott időszakot, és a vényre rávezeti a naplószámot valamint azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.

2012. március 1-jétől hatályba lép az a változás, hogy az orvosnak az azonos időpontban felírt vényeken külön-külön fel kell tüntetnie, hogy a 2. és 3. hónapra felírt gyógyszeradag mikortól váltható ki. Az időpontokat úgy kell megadni, hogy a beteg minden adaghoz időben tudjon hozzájutni, ezért az új szabályozás fontos eleme, hogy az így felírt vények az orvos által megjelölt időpontot megelőző 7. naptól már kiválthatók a gyógyszertárban.

Az új rendszer számos előnnyel jár a lakosság részére. Amellett, hogy a megvásárolt gyógyszerek nem egyszerre terhelik a felhasználó zsebét nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy akár néhány hónap alatt is gyakran csökkenhet egy - egy készítmény ára. Ezzel a beteg gyógyszerköltségei is csökkenhetnek, ha nem egyszerre váltja ki a gyógyszereket.

A gyakorlatban korábban rendszeresen az is előfordult, hogy a felfokozott gyógyszerigények miatt, amikor a betegek több havi adagot kívántak egyszerre kiváltani, hiány alakult ki a patikákban. A módosítással a gyógyszertárak is jobban fel tudnak készülni készleteikkel a folyamatos gyógyszerellátás biztosítására.

(NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

Címkék: szabály módosítás, egy hónap, NEFMI, gyógyszer, recept, egészségügyi anyagok