Somogy megyében az előző héthez képest nagymértékben nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma. A 8. héten két és félszer több megbetegedést jelentettek, 100 000 lakos közül 181 fordult influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz. A kistérségi intézetek területi morbiditási értékeire is a nagymértékű emelkedés jellemző, a járványküszöböt a három influenza intézet (a Nagyatádi, Barcsi, Csurgói, a Kaposvári, Kadarkúti, és a Marcali, Fonyódi, Lengyeltóti Intézetek) területén haladja meg.

A legmagasabb morbiditási értéket a Kaposvári, Kadarkúti Kistérségi Intézet területén regisztrálták, itt majdnem a háromszorosára emelkedett a megbetegedések száma. A betegek 44 %-a  a 0-14 éves korosztályból került ki, közülük is leginkább a kisiskolások érintettek (6-9 éves korosztály).   

Két közösségi járvány jelentettek: A Marcali Városi Kórház - Rendelőintézet Belgyógyászati Osztályán február 20.-a óta 6 fő ápoltnál, a Kaposi Mór Oktató Kórház Mozgásszeri Rehabilitációs Osztályán február 17.-e óta 21 ápoltnál jelentkeztek influenzaszerű tünetek. Mindkét egészségügyi intézmény saját hatáskörben az egész kórházra kiterjedő látogatási tilalmat rendelt el. Influenza vírust megyénk területén eddig nem mutattak ki.

Annak ellenére, hogy megyénk területén még nem mutattak ki influenza vírust a jelentett adatok változásából (kisiskolások érintettek, a betegforgalom egyre nagyobb százalékát teszi ki az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, a morbiditás hirtelen nagymértékű emelkedése, közösségi járványok előfordulása) arra lehet következtetni, hogy a megbetegedéseket nagy valószínűséggel influenza vírus okozza. A fentiek alapján elmondható:  Somogy megyében közepes intenzitású influenzajárvány zajlik.

Kaposváron csaknem az osztály fele beteg ebben az általános iskolában. Sokan pedig itt vannak, de náthásak.

A Kodály iskolában a legtöbb hiányzó az alsósok között van.
- Nálunk ezen a héten kezdődött, a tegnapi nappal. Eddig 3 első osztályt és egy második osztályt érintett nagyobb számban. A tanulók 30-40%-át érinti - mondta a Kodály Zoltán Közonti Általános Iskola igazgató-helyettese, Szijártó Csilla.

Hasonló a helyzet a város többi iskolájában is. Ott is főleg az alsósok betegedtek meg.

De nem csak az iskolában, az óvodában is tombol a vírus. Az egyik marcali oviba például a gyerekek kétharmada hiányzott. A gyermekorvosi rendelőben nagy volt a tumultus. Két nap alatt 120-an fordultak meg itt, dupla annyian, mint 2 héttel ezelőtt.   

A legtöbben magas lázra, torokfájásra, izületi fájdalmakra panaszkodtak. A háziorvos azt mondja: kerüljük a forgalmas helyeket és feküdjünk a betegség alatt. "C vitamin, folyadékbevitel és ágynyugalom. Ne siettessük vissza a gyerekeket, úgy is sokan hiányoznak. Kell az a 4-5 nap amíg kiheverik a vírusfertőzést" - tájékoztatott a gyermekorvos, Dr. Pavlovics György.

Az ÁNTSZ felmérése szerint a legtöbben Kaposváron és Kadarkúton fordultak orvoshoz, csaknem 3-szor többen, mint egy hete. Főleg a kisgyerekeket döntötte ágyba a vírus. Azt azonban még nem mutatták ki, melyik típusa. Már több somogyi kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el. Bizonytalan ideig a kaposvári és a marcali betegekhez sem lehet bemenni.

Címkék: influenza, járvány, beteg, oltás, Somogy, egészségügyi anyagok