22 embernél az influenza B vírust, 12 embernél az influenza A vírust mutatták ki.

Somogy megyében az influenza járványügyi helyzete a tavalyi szezon hasonló időszakában észleltektől eltér, a morbiditás annál jelentősen alacsonyabb. A jelenlegi szezon előző hetében tapasztaltaktól viszont jelentősen nem tér el, de a megbetegedések számában lassú emelkedés tapasztalható. 100 000 lakos közül 73 fő jelentkezett influenzaszerű megbetegedéssel háziorvosánál. Közösségi halmozódást nem regisztráltunk.

Influenza vírust megyénk területén nem mutattak ki, újabb két felsőlégúti minta lett negatív eredményű. Az influenza morbiditás megyei szinten és valamennyi kistérségi intézet ellátási területén a járványküszöb alatt maradt, az előző héthez képest a megbetegedések száma kissé növekedett. A 6. héten is a Kaposvári, Kadarkúti Kistérségi Intézet területén volt a legmagasabb a morbiditás, ami az előző héthez képest emelkedett.

Az influenzaszerű  megbetegedések előfordulása az idősebb korosztályok felé tolódott el, a  0 -14  éves korosztály aránya  tovább csökkent az előző heti adatokhoz képest, 15%-ról 4 %-ra, a 35-59 évesek aránya viszont nőtt, 25 %-ról 38 %-ra. A korcsoportos morbiditás ezen a héten a 25-34 éves korosztályban volt a legmagasabb.

Somogyban nincs járvány - tudta meg a Kapospont a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervétől.

Mint írták, az elmúlt héten ismét emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, az influenzavírust tíz beteg szervezetében mutatták ki, hat esetben a B, négy esetben az A vírust azonosították.

A 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok több mint 36 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. Az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma.

Mint írták: Zala és Pest megyében az orvoshoz fordulók száma több mint másfélszerese volt az országos átlagnak. A legkevesebb beteget Nógrád, Baranya és Veszprém megyében regisztrálták.

Egy Nógrád megyei szociális otthonban 185 gondozott közül 26 betegedett meg influenzaszerű tünetekkel. Az intézet területén látogatási tilalmat rendeltek el. A betegek légúti mintáinak vizsgálata folyamatban van.

Az OEK a jelentésében arra is kitért: bár összességében a betegeknek csak egynegyede volt gyermek, az elmúlt héten 6 és 14 év közötti gyermekeket vittek leggyakrabban influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Kiugróan magas volt a gyermekek aránya (több mint 68 százalék) Csongrád megyében - tették hozzá.

A legtöbb beteg a 15-34 éves fiatal felnőttek korcsoportjából került ki, de a 35-59 közöttiek aránya is több mint 26 százalék volt. A betegek csaknem 7 százaléka volt 60 éven felüli.

A 2011. év 40. hete óta tartó influenzaszezonban összesen 787 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK légúti vírus osztályán, 22 embernél influenza B vírus, 12 embernél az influenza A vírust mutatták ki - olvasható az OEK közleményében.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt szombaton hivatalos facebook-oldalán azt írta: Európa egyre több országában van már influenza járvány. Mint akkor közölték: a megelőző héthez képest már nem csak Spanyolországban és Olaszországban, hanem Belgiumban is kiterjedt járványok alakultak ki.

Az ECDC adatai alapján készült jelentés szerint eltérő ütemben ugyan, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában, viszont földrajzi iránya még nem rajzolódik ki egyértelműen. Az ECDC igazgatója szerint egyelőre korai azt találgatni, hogy az idén mérsékelt vagy súlyos lesz-e az influenzaszezon Európában - írta az ÁNTSZ.

Címkék: megbetegedések, influenza, járvány, Magyarország, Somogy, egészségügyi anyagok