Mint ismert, átalakítják a hazai egészségügyi rendszert és a szakemberek a napokban döntenek arról, hogy, milyen formában folytatódik a gyógyítás ebben a két somogyi intézményben.

Nagyatádon már eldőlt, hogy mely osztályok maradnak meg a jövőben. A belgyógyászat 61, a pszichiátria 20, a reumatológia 16 ággyal működik tovább. A legnagyobb harcot a baleseti sebészetért vívták, de az is megmarad.

- Ami a legfontosabb, és ez képezte itt az egyeztetések tárgyát, hogy a baleseti sebészeti osztály megmarad, tehát traumatológia osztály a jövőben is lesz a nagyatádi kórházban 15 ággyal, és ezekhez még hozzátartozik aktív ellátásban egy 5 ágyas intenzív osztály - mondta Nagyatád polgármestere, Ormai István.

A szülészet-nőgyógyászat viszont megszűnik, mivel évente 500-nál kevesebb szülés volt, de nem válnak meg a munkatársaktól.

- Nem utcára kerülnek az ott dolgozó szakdolgozók, nővérek, ápolónők, ápolók, hiszen az új minimum feltétel az a többi osztály, megmaradó osztály viszonylatában több szakdolgozót ír elő - mondta a Nagyatádi kórház igazgatója, dr. Vácity József.

Átképzéssel és átcsoportosítással más területen kapnak majd munkát. A 24 órás sürgősségi osztály garantálja az azonnali és biztonságos beavatkozásokat a körzetben élőknek. Ezt a területet, valamint a járóbeteg szakellátást uniós pályázatokból akarják tovább fejleszteni. Az egynapos sebészeti ellátások körét is bővítenék.

A Balatonhoz közeli marcali kórház hosszú távon is működni fog aktív ellátással. Az viszont már biztos, hogy a kaposvári kórház részeként. A két intézmény vezetése tegnap egyeztetett arról, hogy mely osztályok hány ággyal működnek majd a továbbiakban. A kórház igazgatója először keddre, majd szerdára ígért tájékoztatást a részletekről, de a Kapospontnak ma sem akart nyilatkozni. Azt azonban megtudtuk, hogy a szülészeti osztályon erősíteni kell az egyes orvosi területeket. Ezzel is az ellátás biztonságát akarja fokozni az átalakítást irányító állami szervezet.

A Térségi Egészségszervezési Központ területei igazgatója, Horváth Zoltán telefonon elmondta, hogy az orvosok fognak olyan szinten mozogni a kórházak felé, ami azt gondolja, hogy az ellátás szempontjából is fontos, és nem a betegeknek kell minden esetben sok-sok kilométert utazni a biztonságos, kiszámítható, jó minőségű ellátásért.

Az átalakítást több lépcsőben hajtják végre. A következő egy hónapban az Országos Tisztiorvosi Hivatal tesz ajánlást az intézményeknek a kapacitásokra. Ennek elfogadására két hetük lesz a kórházaknak. Majd 4 hónapnyi felkészülési időt kapnak, hogy megfeleljenek a feltételeknek.

Címkék: szülészet-nőgyógyászat, összeolvadás, Marcali, Nagyatád, egészségügyi anyagok, kórház