A havazás a vasárnap reggeli, délelőtti órákra szűnik meg, de csak átmenetileg, ugyanis várhatóan hétfő délután egy újabb csapadékzóna éri el hazánkat.

Éjfélig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30, délen, délkeleten pedig a 40-50 centimétert is, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű - közölte szombat reggel közzétett figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján arra hívják fel a figyelmet, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának tájékoztatása szerint szombatra kilenc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) adtak ki harmadfokú figyelmeztetést a várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt. Két megyében - Hevesben és Somogyban - másodfokú, a többi helyen pedig elsőfokú jelzés van érvényben.

Forrás: MTI   |   STOP

Figyeleje a met.hu-n a riasztási fokozatokat!

Címkék: haramdfokú, miatt, riasztás, havazás, Somogy, egészségügyi anyagok