Tekintettel a fentiekben említettekre, az alábbiakban ajánlunk figyelmükbe néhány hasznos tanácsot:
-    A veszélyhelyzetek megelőzése érdekében fordítsanak nagyobb figyelmet a fedél nélkül élő hajléktalanokra, a fűtetlen lakásokban élő főként idős személyekre, illetve a mozgási problémákkal küzdő személyekre!
-    Az elkövetkező napokban látogassák meg többször, közeli és távoli hozzátartozóikat, szomszédjaikat, ismerőseiket, lehet, hogy segítségre szorulnak!
-    Ellenőrizzék, hogy otthonukban és segítségre szoruló családtagjaiknál elég tüzelő van-e a fagyos napokra előkészítve!
-    Idős vagy nehezen mozgó hozzátartozóiknál, segítsenek a lakás, ház befűtésében!
-    Amennyiben utcán találkoznak hajléktalan személyekkel, ne menjenek el mellettük, kérjék meg őket, hogy fáradjanak be a fűtött szállókra saját érdekükben. Ha nem fogadják meg tanácsukat, legalább egy pohár forró teával segítsék ki őket!
-    Az utcákon, közterületeken a hideg és a várható havazás miatt mások is segítségre szorulhatnak, kérjük figyeljenek egymásra és segítsenek, ha tudnak!

Az úgynevezett fagyási sérülések nem csak fagypont alatti hőmérsékletnél jöhetnek létre. Testünk hajszálerei összehúzódással védekeznek, így a végtagokon lecsökken vagy megszűnik a vérkeringés.
Teendők: - Meg kell akadályozni a további lehűlést! (takaró, meleg hely)
-    Szűk ruházattól, tárgyaktól szabadítsuk meg az érintettet!
-    Itassunk a sérülttel meleg, alkoholmentes italt!
-    Nem szabad a sérült testrészeket dörzsölni, meleg víz alá rakni és hirtelen felmelegíteni!

A rendőrség is fokozottan figyel és intézkedik az alábbiakban felsoroltak alapján:

- Felvettük a kapcsolatot a hajléktalan szállókkal, egyeztettünk a polgárőrökkel, akik személyismeretüket felhasználva figyelmet fordítanak az egyedül élő idősekre, illetve a hajléktalanokra, hiszen ők azok, akik leginkább ki vannak téve a kihűléses halálesetek veszélyének.
- A megyei ügyelet soron kívül fogadja az erre a célra létrehozott zöld számon bejövő hívásokat.
- Valamennyi közterületen szolgálatot ellátó rendőr felkeresi az előtte ismert egyedül élőket annak érdekében, hogy megbizonyosodjon ellátottságukról.
- Kiemelt figyelmet fordítunk a hajléktalanok korábban felmért tartózkodási helyeinek visszatérő ellenőrzésére.
Kérjük az állampolgárokat, tegyenek bejelentést azokban az esetekben, amikor távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul, minden különösebb indok nélkül megszakad a kapcsolatuk, életjelet semmilyen formában nem adnak magukról, amikor ismerten otthontartózkodó szomszédjuknál nem észlelnek fűtésre utaló jelet vagy életvitelszerű mozgást!

Somogy megyében a SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Konzorcium Gesztorszervezete várja a hívásokat a 06/82-511-613-as telefonszámon, valamint a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ a 06/82-510-982-es telefonszámon és személyes megjelenést követően is segítséget nyújt!

Amennyiben információjuk van arról, hogy ismerős vagy ismeretlen személyeket  kihűlés veszélye fenyegeti, bejelentést tehetnek az ingyenesen hívható 112-es telefonszámon, valamint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 06/82-502-700-as ügyeleti telefonszámán és az idősvonal  06/80-200-676-os zöld számán!

(Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság)

Címkék: tanács, figyelmeztetés, hideg, rendőrség, fagy, egészségügyi anyagok