Jobbára négyszeres forgalomnövekedést tapasztalnak – már ahol van mit eladni, mivel van olyan cég, amelynek a hirtelen támadt érdeklődés nyomán elkapkodták a teljes, még tavaly berendelt készletét, így most egyelőre csak a rendeléseket veszik fel a vásárlóktól, akik néhány hét múlva kapják kézhez az e-cigarettát vagy annak tartozékait - írja a Népszabadság.

Bár az ezzel a termékkel idehaza foglalkozó, piaci vélekedések szerint nyolc-tíz importőr vállalkozásnál számítottak a nagyobb keresletre a törvény életbelépte után (a nemdohányzók védelmét szolgáló jogszabály ugyanis nem vonatkozik a füst helyett vízpárát eregető e-cigarettára, így arra nyugodtan rá lehet „gyújtani” nyilvános helyen is), ám volt, ahol elmondták: ennek ellenére sem reszkírozták meg a nagyobb raktárkészlet felhalmozását.

Ugyanígy az érdekelt cégek nem vágtak bele számottevő marketingkampányba sem, pedig a jogszabályváltozás miatt ez – mint az a forgalom alakulása is mutatja – indokolt lehetett volna.

Az óvatosság oka, hogy egyelőre nem dőlt el, milyen jogi szabályozás alá kerül a jelenleg „exlex”, azaz sehová nem tartozó e-cigaretta.

Szakmai fórumokon a legváltozatosabb elképzelések keringenek erről, de szinte minden érintett biztosra veszi, hogy rövidesen szabályozni fogják ezt a területet. Piaci szereplők többek között tudni vélik, a kormány azt tervezi, hogy külföldi mintára Magyarországon is gyógyászati segédeszközként, kizárólag gyógyszertárakban lehessen kapni az e-cigarettát, de úgy tudni, ötlet szintjén, szakmai fórumokon az is elhangzott, hogy a dohányiparnak már beharangozott, dohánykiskereskedelem állami koncesszióba vételével „egy füst alatt” az e-cigaretta kereskedelmét is szakboltokba szorítanák be.

Forrás: Népszabadság

Címkék: elképzelések, óvatosság, elektromos, cigaretta, fórum, egészségügyi anyagok