Egymást érik a mentők a Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi osztályán. Ha front van, akár 30-40%-kal is több a beteg. A balestek is gyakoribbak. Az elmúlt napok frontjai  miatt a kardiológiai osztály is zsúfolásig megtelt.

A kardiológiai osztály főorvosa azt mondja: a frontok egyfajta stresszhelyzetet idéznek elő az arra érzékenyeknél, így felerősítik a meglevő betegségeket.

"Elsősorban a szív és érrendszeri betegségekről van szó. Szívritmus zavarok, szivinfarktus. Gyakorlatilag egy 50-60%-kal is meg tud nőni ezeknek az előforduláis gyakorisága" - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvos kardiológusa, Dr. Papp Előd.

De az idegrendszeri zavarokkal élőket is megviselik. Több az agyvérzés is. De nemcsak a frontok a tartós hideg sem tesz jót a szervezetnek. Ilyenkor ugyanis az erek összeszűkülnek, ez pedig emeli a vérnyomást.

Ilyenkor többen is halnak meg. Zsúfolásig tele vannak a sírok virágokkal a kaposvári Keleti Temetőben. Az elmúlt hetekben több mint 80 temetést tartottak csak itt. Harmadával többet mint a nyári hónapokban.  

"A múlt hetet és ezt a hetet figyelembe véve 35-40%-kal nőtt az elhunytak száma. Elsősorban ez Kaposvárra kopncentrálódik, de azt látjuk, hogy a környező településeken is többen haltak meg mint a korábbi hetekben" - tette hozzá a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető-igazgatója, Puskás Béla.

A Kft. ügyvezetője hozzátette: a téli hónapokban mindig több a temetés. Szerinte ennek lelki okai is vannak. Rövidebbek a nappalok és a napfény is kevés.

Címkék: nőtt, temető, halálozás, helyi, egészségügyi anyagok, somogy