Az államigazgatási és a rendvédelmi szerveknek tavaly július óta, az állami kórházaknak, a szociális ágazathoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó intézményeknek pedig ez évtől írja elő egy kormány-, valamint egy belügyminisztériumi rendelet, hogy amit csak lehet, a büntetés-végrehajtástól (bv) kell beszerzniük. A börtönökben, valamint a bv 12 gazdasági társaságában több mint 3500-an dolgoznak, ez meghaladja a fogva tartottak egyharmadát - tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájától.

Az átaluk előállított termékek, illetve nyújtott szolgáltatások köre igencsak széles; gyártanak munkaruhát, cipőt, fűrészárut, egészségügyi papírokat, fémszerkezeteket, iroda- és konyhabútorokat, foglalkoznak nyomdaipari tevékenységgel éppúgy, mint hulladékgazdálkodással és textiltisztítással. Ezeket a termékeket a jogszabályok alapján gyakorlatilag értékhatártól függetlenül a BVOP-tól kell beszerzniük az érintett intézményeknek. A 100 ezer forintnál drágább, de a közbeszerzési értékhatárt (ez jelenleg 8 millió forint) el nem érő termékeknél és szolgáltatásoknál kötelező a BVOP Központi Ellátó Szervétől (KESZ) ajánlatot kérni.

A hulladékkezelésnél a kötelezettség már 100 ezer forint alatt él. De a 8 millió forintot meghaladó tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t. Ha az ki tudja elégíteni az igényt, ismét csak vele kell szerződni az intézménynek. Ha a szükséges mennyiségű orvosi köpenyt vagy pizsamát, borítékot vagy szivacsmatracot szállítani tudja a BVOP, akkor azt a kórház köteles tőle megrendelni. Ez alól csak akkor kaphat felmentést, ha „hitelt érdemlően bizonyítani tudja”, hogy az ajánlott árnál 20 százalékkal olcsóbban is be tudja szerezni a piacon ugyanazt a terméket.

A kórházaknak kéthavonta kell jelenteniük készleteiket és igényeiket. Saját hatáskörben, közvetlenül csak akkor rendelhetnek a cégektől, ha sürgős, életmentő beszerzésről van szó. A tervezetben eredetileg egy igen meredek pont is szerepelt volna. E szerint a kórházak és a beszállítók között meglévő szerződések a hatálybalépés napján érvényüket vesztik. Információink szerint azonban a gyógyszergyártók jelezték: perelni is készek, ha a törvénysértő megfogalmazás megmarad. Az EGVE vezetője szerint ha a központosított közbeszerzések során a minőség is számít, a kórházak még örülhetnek is, hogy nem nekik kell intézniük az eljárásokat.

A legnagyobb tulajdonos az állam

Az állam a hazai kórházi ellátórendszer mind nagyobb szelete felett diszponál: a mintegy 160 magyarországi intézményből csaknem két tucat már eddig is állami tulajdonban volt, ez év elejétől 22 kórház került át, és a városi intézmények államosításával várhatóan további 63 gazdájává válik. Amint az átalakítások lezárulnak, Magyarországon az állam lesz a legnagyobb kórháztulajdonos.

Forrás: vg.hu

Címkék: készítik, büntetésvégrehajtási, termék, állam, börtön, egészségügyi anyagok