Csütörtökön tartotta alakuló ülését a Somogy Megyei Egészségügyi Védelmi Bizottság. A szervezet az elnökből és 3 fő tagból áll, állandó meghívottjai az illetékességi területhez tartozó gyógyintézetek igazgatói, akik a Bizottság ülésén tanácskozási joggal vesznek részt. A rendezvényen az EÜ Védelmi Bizottság elnökének, Juhász Tibornak a javaslatára áttekintették a megyei egészségügyi ellátás aktuális helyzetét, illetve megvitatták, hogyan lehetne a problémákat megelőzni és felszámolni.

Egészségügyi válsághelyzetben a lakosság ellátása érdekében rendkívüli intézkedéseket hozhat a Bizottság. Ennek költségeit és az ellátás biztosítását az állam vállalja, beleértve az erre való felkészülést és a tényleges működés megszervezését és lebonyolítását.

Emelheti az ágyszámot, és akár egy kórházat is létrehozhat a ma megalakult megyei egészségügyi védelmi bizottság válsághelyzetben. A szervezet azért hozták létre, mert minden megyében kötelesek ezt megalapítani.

"Az alapellátás és a járóbeteg ellátás határait szükség szerint meg lehet változtatni, az ágyszámot is lehet a kórházakban válsághelyzetben alakítani, de még gyógyintézet építésére is lehetőség van, de egészségügyi dolgozók kirendelésére is" - nyilatkozta a KaposPontnak a a Védelmi Bizottság elnöke, Juhász Tibor, kormánymegbízott.

Ilyen válsághelyzet lehet például az, ha az egészségügyben dolgozók tömegesen felmondanak. Ahogyan arról korábban beszámoltunk: az orvosi kamara tájékotatása szerint Somogyban mintegy 80-an, 100-an helyzeték letétbe felmondásukat, mert a kormány nem rendezi a bérüket. Legutóbb márciusig adtak határidőt a probléma megoldására.

Jelenleg megfelelőnek mondható a megye egészségügi ellátottsága. 10 betöltetlen háziorvosi praxis van, ebből 2 gyremekorvosi körzet, 8 pedig vegyes körzet, amit jelenleg helyettesítéssel oldanak meg. Tehát biztosított a megye egészségügyi ellátása - értékelte a mostani helyzetet, az SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv megyei tisztifőorvosa, Dr. Fadgyas Erzsébet.

De egy nagyobb járvány is okozhat válságot. Ebben az esetben azonnal intézkedik a bizottság. Egyelőre azonban még az influenza is elkerül bennünket.

Címkék: bizottság, egészségügy, válság, helyi, egészségügyi anyagok, somogy