Somogy megyében az influenza járványügyi helyzete a tavalyi szezon hasonló időszakában tapasztaltaktól alig tér el. Közösségi megbetegedés nem fordult elő. Influenza vírust Somogy területén nem mutattak ki. 100 000 lakosra 40 megbetegedés jutott.

Az influenzaszerű megbetegedések száma nőtt megyei és kistérségi szinten is az előző héthez képest, legmagasabb a Kaposvári, Kadarkúti Kistérségi Intézet területén volt. A morbiditási értékek azonban így is jóval a járvány küszöb alatt maradtak. A megbetegedések jellemzően a középkorú felnőttek között fordultak elő, arányuk kissé csökkent, és a fiatalabb korosztály felé tolódott el az előző héthez képest. A korcsoportos morbiditás a 15-24 éves korosztályban volt a legmagasabb. A betegforgalomban és megbetegedések számában történt növekedésnek, valamint a megbetegedések fiatalabb korosztályok felé való eltolódásának valószínű oka, hogy az oktatási intézményekben a tanítás újraindult, az ünnepek miatti szabadságolásoknak is vége, így a közösségekben a felsőlégúti kórokozók könnyebben terjedtek.

A morbiditás növekedése - bár %-os arányában nagynak tűnik - a kis számok miatt járványügyi szempontból elhanyagolható. A fentiek alapján elmondható, hogy megyénkben influenzajárvány nincs, és igazolt influenza megbetegedés sem fordult elő - közölte a Kaposponttal a megyei kormányhivatal.

Címkék: járványügy, megbetegedések, helyi, influenza, hírek, orvos, egészségügyi anyagok