A gyógyszerpiac jövő évi megszorításait tartalmazó javaslatcsomag - számos jogszabály módosításával - rendkívül szigorú támogatási rendszert léptethet életbe, hogy a Széll Kálmán Terv szerint a ciklus végéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítse a gyógyszerek támogatását. A tervek szerint 2012-ben 83 milliárddal csökkentenék a támogatáskiáramlást. A csomag része az ún. beteg-együttműködési program is, amelyet először a keringési problémákkal küzdők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében vezetnek be.


Az intézkedés értelmében annak, aki nem szeretne többet fizetni a patikában, mint eddig, vállalnia kell, hogy mozgással, étrend-, illetve életmódváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javít egészségi paraméterein - tehát leadja a felesleges kilókat, eldobja a cigarettát. Ha például valaki nem vesz részt a dohányzásleszoktató programon, vagy ha részt is vesz, de nem sikerül feladnia káros szenvedélyét, annak a jelenlegi havi 1500–3000 forintos gyógyszerköltsége akár 4000–6000 forintra is nőhet.

Az orvosok csaknem fele ért egyet a kezdeményezéssel


A Szinapszis Kft. 2011 kora nyarán készített nagymintás orvosi kutatása alapján a kezdeményezett intézkedéssel a szakemberek csaknem fele ért egyet, és arányuk – nem jelentősen de – valamivel magasabb a szakorvosok körében. A demográfiai bontások alapján főként a hölgyek vannak a tervezett lépés ellen, illetve az életkor emelkedésével is nő az ellenzők tábora: az 1980 előtt végzett doktorok közel 50 százaléka elutasító, míg ugyanez az arány az 1990 után végzettek esetében alig 30 százalék!

Sok beteg lesz érintett


A magyar lakosság egészségi állapotát vizsgálva elmondható, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők aránya nagy, közel 30 százalék. Ha figyelembe vesszük az elhízást objektíven mérő BMI indexek alakulását ezen páciensek esetében, megállapítható, hogy kiemelkedően magas azok száma, akik várhatóan jelentős mértékű életmódváltásra kényszerülnek, ha nem akarnak több pénzt fizetni gyógyszerükért.

Bizonytalan lehet a dohányzásról való leszokás sikeressége


Egy a dohányosok körében végzett felmérés szerint az érintettek átlagosan 30 százalékának van vagy volt valamilyen, a cigarettával összefüggésbe hozható egészségügyi problémája, és az életkorral együtt jelentősen nő ez az arány, kb. 40 százalék körüli az 55 éven felettieknél. A füstölés következtében legtöbbjüknél valamilyen szív- és érrendszeri betegség, COPD vagy asztma jelentkezett.

A leszokás elmaradásának okaként a legtöbben az akaraterő hiányát, a függőséget és a stresszt emelték ki.

Forrás: eletforma.hu

Címkék: egyhavi, felírhat, adag, gyógyszer, orvos, egészségügyi anyagok