Becslések szerint az orvosok 10 százaléka mondana fel január elsején azonnal, ha addig nem sikerül valamilyen megoldást találni a problémájukra. Az egészségügyben dolgozók elvándorlása egyébként évek óta tartó folyamat. A szövetség szerint, ha minden változatlan marad, akkor 2013 végére összeomlik a hazai ellátórendszer.   

Több mint két éve 1500 orvostanhallgató, rezidens, szakorvosjelölt és fiatal orvos egy élőképpel hívta fel az ország figyelmét az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlásának veszélyeire. A szövetség vezetője azóta sem lát semmilyen kiutat a jelenlegi bér- és munkakörülményekből. Az egészségügyi államtitkárral történt mai tárgyalást megelőzően a rezidens szövetség vezetője a Kapospontnak azt mondta, változást akarnak. Egy új, értékalapú és hálapénzmentes ellátórendszert.    

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor elmondta: "Vagy meg tudunk harcolni azért, hogy itthon megéljünk abból a munkából, amit elvégzünk, vagy nagyon sok kolléga arra fog kényszerülni, hogy elmenjen külföldre. Ezt szeretnénk megakadályozni azzal, hogy megpróbáljuk kivívni a számunkra szükséges feltételeket."

Orvosi bérek


Azt nem tudni pontosan, hogy összesen mennyien helyezték letétbe a felmondásukat, de december elején ez a szám meghaladta a 2500-at. Feltételezik, hogy az orvostársadalom 10%-a élt ezzel a fajta figyelemfelhívással. A megyei orvoskamara vezetője szerint Somogyban mintegy 80-an, 100-an érintettek a témában: "Ez már itt a megyében több kórházban komoly ellátási gondot jelenthet, hiszen a jelenlegi létszámhoz is, ha csak a szabadon levő háziorvosi praxisokat nézzük, akkor legalább, inkább 100 orvosra lenne szükség felvételre" - mondta dr. Andrásofszky Zsolt.

A határidő végéhez közeledve a kormány egy akciótervet dolgozott ki arra az esetre, ha tömegével mondanának fel az orvosok. A kormányhivatal-vezetők irányításával megyei egészségügyi védelmi bizottságokat hoznak létre. Ezek tagjai lesznek az adott megyében működő kórházak vezetői, az egészségügyi államigazgatási szervek megyei vezetői, valamint a megyei tisztifőorvos. A tervben megszervezik a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel. A rezidens szövetség vezetője azt mondta, ha ez akcióterv tartalmazza a bérrendezést is, akkor az akár sikertörténet is lehet.

Címkék: letét, rezidens, megegyezés, orvos, ösztöndíj, egészségügyi anyagok